Ochelarii care îi fac pe orbi să vadă. Un copil de 12 ani și-a văzut mama pentru prima dată

ochelarii esight mamă
Până acum, ochelarii eSight au ajutat numeroase persoane să vadă. Imaginile cu o mamă care își vede bebelușul pentru prima dată au devenit virale pe internet. Foto: Captură YouTube

Un copil orb în vârstă de 12 ani din SUA și-a văzut mama pentru prima oară cu ajutorul unor ochelari electronici, relatează ABC News.

Deoarece suferă de hipoplazie a nervului optic (acesta nu s-a dezvoltat suficient de mult),
Christopher Ward nu vede aproape deloc. Băiatul poate percepe lumina cu ochiul său stâng, iar cu cel drept poate vedea extrem de slab.

Christopher merge la școală și folosește o mașină de scris în Braille pentru a-și face temele.

„Întotdeauna am crezut că o să rămână așa toată viața”, a povestit mama sa, Marquita Hackley.

Însă la un moment dat, Marquita Hackley a aflat de ochelarii eSight, așa că și-a luat fiul și l-a dus la Washington pentru a testa ochelarii. Cu ajutorul lor, băiatul a reușit să își vadă pentru prima dată mama.

Pentru Marquita Hackley, momentul a fost „copleșitor și emoționant”: „Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se întoarcă spre mine și să spună: „A, mami, aici erai”. Să îl aud spunând „Mi-am văzut mama și este foarte drăguță” a fost foarte emoționant. Simplul fapt că m-a putut vedea a însemnat totul pentru mine”.

Apoi, Christopher s-a uitat și la desene animate.

Acasă, băiatul se poate uita la televizor, dar pentru a putea vedea ceva trebuie să stea aproape lipit de ecran, și nici atunci nu vede atât de clar. „Ca să vadă un obiect, acesta trebuie aproape să îi atingă fața”, a mai explicat mama pentru ABC News.

Băiatul poartă ochelari în fiecare zi, însă pentru protecție: este foarte posibil ca, dacă s-ar lovi la ochi, să își piardă și puțina vedere pe care o are.

Până la ora actuală, sute de oameni au reușit să vadă cu ajutorul ochelarilor eSight, unii dintre ei pentru prima dată în viață. Ochelarii funcționează în cazul persoanelor care văd foarte slab sau care au resturi de vedere. Ochelarii nu funcționează în cazul oamenilor care sunt 100% orbi, arată producătorii ochelarilor eSight.

De-a lungul timpului, ochelarii i-au ajutat să vadă pe oameni care suferă de afecțiuni precum degenerescență maculară, unele forme de glaucom, retinopatie diabetică, albinism ocular, atrofie optică, hipoplazie a nervului optic etc.

În ochelari se află o cameră de filmat foarte rapidă care captează toate imaginile la care se uită utilizatorul. Videoul captat astfel este apoi transmis instantaneu la un computer puternic care folosește un software pentru a procesa fiecare pixel al filmului realizat de cameră.

Videoul cu o calitate îmbunătățită este trimis înapoi la ochelari și este proiectat pe două ecrane cu LED, în fața ochilor utilizatorului. Aceste imagini color pot fi văzute clar, iar tot procesul are loc în timp real, fără întârzieri.

Deoarece ochelarii costă 15.000 de dolari, Marquita Hackley a început deja să strângă bani pentru ei, iar familia a primit și donații.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

S-a lansat cel mai mic smartphone din lume
Lege. Toți românii vor avea minim 500 MB trafic de internet în abonament
Românii au o aplicație pentru situații de urgență

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.