Oamenii de știință au descoperit cum beau apă câinii și pisicile

cum beau apă câinii și pisicile
Pisicile ating apa doar cu vârful limbii. Foto: Tomasz Sienicki via Wikimedia Commons

În timp ce pisicile „manipulează” cu precizie apa pentru a-și potoli setea, câinii o “zdrobesc” și o varsă în toate părțile, arată o cercetare prezentată la începutul săptămânii, potrivit Reuters.

Cele mai recente descoperiri, care se concentrează pe felul în care câinii beau apă, au fost prezentate la o întâlnire a American Physical Society din San Francisco. Cercetarea se bazează pe un studiu mai vechi care a analizat felul în care pisicile beau apă. Nici câinii și nici pisicile nu pot să își închidă obrajii suficient de mult pentru a crea o forță de absorbție așa cum fac oamenii, așa că mult timp modul în care aceste animale își potoleau setea a rămas un mister.

În anul 2010, inginerii de la Universitatea Princeton și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, dar și de la alte instituții, au studiat felul în care beau pisicile. Pe scurt, felinele își ating limba de suprafața apei fără să o penetreze și extrag o coloană de lichid cu viteza de un metru pe secundă. Exact înainte ca forța gravitației să tragă apa în jos, pisicile își închid gurile deasupra coloanei de apă (de 4 ori pe secundă), înghit și repetă mișcarea.

Cum beau apă câinii și pisicile

Când a început studiul pe câini, cercetătorii se gândeau că aceștia beau într-un mod similar pisicilor, a declarat Sunny Jung, inginer în biomecanică la Virginia Tech, un membru al echipei care a realizat studiul pe pisici și care a condus studiul pe câini. Însă oamenii de știință au descoperit altceva.

În primul rând, limbile pisicilor ating foarte fin suprafața apei, în timp ce limba câinilor penetrează apa, au arătat camerele de filmal instalate sub apă. „Câinii varsă multă apă, pisicile niciodată”, a spus Jung.

În al doilea rând, pisicile își trag limba în sus cu o forță de aproape două ori mai mare decât cea a gravitației pentru a crea o coloană de apă. Câinii creează o forță de până la 8 ori mai mare decât forța gravitației.

În ultimul rând, în vreme ce numai vârful limbii unei pisici atinge apa, în cazul unui câine o suprafață mai mare a limbii atinge apa. Mai precis, volumul de apă pe care limba unui câine îl poate mișca se mărește exponențial odată cu talia câinelui. Din acest motiv, un Saint Bernard va transforma podeaua bucătăriei într-un lac, însă un teckel va lăsa locul mult mai uscat, mai notează Reuters.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.