Oamenii buni de pe Facebook. Au ridicat o casă pentru o familie cu 6 copii

casa share
Cei 6 copii au primit fiecare câte o cheie de la noua lor casă. Foto: Captură Digi24

Un tată și cei șase copii ai săi s-au mutat într-o locuinţă nouă, construită cu ajutorul Facebook. După ce un bărbat din Iaşi a povestit pe reţeaua de socializare cum tatăl se străduia să îşi crească singur copiii, români din toată țara au donat materiale de contrucție sau venit să pună umărul la ridicarea casei. Acum, după două luni, internautul din Iași a înmânat familiei cheile unei case noi.

În urmă cu două luni, domnul Răuțu şi cei șase copii nu sperau să aibă nici măcar o sobă care să-i încălzească pe timpul iernii. Copiii fuseseră abandonați de mama lor, rămânând în grija tatălui care câștigă doar 35 de lei pe zi din agricultură.

Impresionat de condiţiile precare în care trăia această familie din satul ieșean Broșteni, comuna Vlădeni, Bogdan Tănasă a decis să încerce să schimbe ceva. Inițial a vrut să le renoveze casa veche și să le repare soba, dar casa bătrânească risca să se dărâme. În acel moment, el a cerut ajutorul utilizatorilor de Facebook.

„Vreau să le mulţumesc tuturor prietenilor mei care m-au susţinut pe mine în nebunia asta. Mulţi nu mi-au dat şansa să termin. După cum vedeţi, totul este nou şi gata. Deci chiar se poate”, a povestit pentru Digi24 Bogdan Tănasă, iniţiatorul campaniei organizate pe Facebook.

Cei şase fraţi, cu vârste între 5 şi 16 ani, au fost în vacanţă la munte, iar la întoarcere au primit fiecare câte o cheie de la noua lor casă. Botezată „Casa Share”, noua locuință are două camere, o bucătărie şi o baie.

O casă ca-n filme: „Ce vedeam înainte în filme, acum am eu în casă”

„Foarte frumoasă! Ce vedeam înainte în filme, acum am eu în casă”, a spus Vasile Răuțu, tatăl.

„Am văzut camera, îmi place foarte mult”, l-a completat Marian, unul dintre copii.

La campania online au participat români din toată ţara. Irina Doce Condrat a venit special din Baia Mare pentru a vedea reacţia celor mici: „Nu am rămas cu mâinile în sân să stau să văd aceşti copilaşi în situaţia în care trăiau. Aşa că nu am stat mult pe gânduri, am întrebat dacă pot să pictez camera de la Casa Share”.

Chiar dacă au văzut cum s-a muncit zi de zi, vecinilor nu le vine să creadă realizarea câtorva oameni: „E frumoasă! E faină! Au făcut ca lumea! Faţă de cum era, casa pe care a avut-o… Greu a fost pentru ei”.

Iniţiatorul campaniei „Casa Share” spune că nu se va opri aici. El promite că va continua să fie alături de familie: și-a luat răspunderea să plătească factura la curent şi să îl ducă pe cel mai mic băiat al familiei, de cinci ani, la logoped.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cum arată un spital în România secolului XXI. Saloane cu mucegai și băi insalubre
O istorie neștiută: distrugerea unui palat nemaivăzut
Cercetătorii români au inventat hrana viitorului, valabilă 50 de ani

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.