Starea drumurilor României: O treime nu sunt asfaltate, restul au nevoie urgentă de reparații

ciugud
Drum agricol asfaltat din comuna Ciugud. Foto: Dorin Țimonea (adevarul.ro)

România are una dintre cele mai modeste infrastructuri rutiere din Uniunea Europeană. Gropile din șosele sunt lărgite și de corupția din administrație.

România are doar 747 de kilometri de autostrăzi, un număr ridicol având în vedere că țara noastră este 12-a ca mărime din Europa. În 2016, potrivit Institutului Național de Statistică, România a stagnat la numărul de kilometri de autostrăzi. În schimb, datele arată că o treime din drumuri sunt fie pietruite, fie de pământ.

În România, sunt 86.080 de kilometri de drumuri naționale, județene sau comunale, iar peste 31.000 dintre ele nu sunt asfaltate. Cei 747 de kilometri de autostradă reprezintă doar 4,2% din totalul drumurilor naţionale din România, potrivit datelor INS.

Mai puțin de 40 la sută din drumurile României sunt la standarde acceptabile, fiind modernizate, în timp ce aproximativ 21.000 de kilometri au doar un înveliș rutier uor.

În 2016, România a reușit să modernizeze 43 km de drumuri naţionale, 862 km de drumuri judeţene şi 375 km de drumuri comunale. Contractele se dau, în majoritatea regiunilor țării, firmelor ”prietene”, iar lucrările se fac cu întârzieri.

Jumătate din drumurile asfaltate din România au durata de serviciu depășită și necesită reparații, potrivit INS.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.