O țară europeană vrea să interzică WiFi-ul public

Atacurile teroriste de la Paris ar putea aduce numeroase schimbări de legislație în Franța. Autoritățile franceze vor să interzică rețelele publice WiFi. Această decizie ar veni în urma faptului că teroriști pot folosi astfel de rețele pentru a comunica între ei și aceesează internetul ca anonimi.

Jurnaliștii de la Le Monde spun că există deja documentare care arată intenția Franței de a adopta legi care să opreească acțiunile teroriste și să controleze accesul anonim pe internet.

Serviciile de informații vor să interzică și browser-ul Tor, care este folosit pentru faptul că se poate naviga ca anonim pe internet. Potrivit Motherboard, pentru a împiedica oamenii să folosească Tor, Franţa ar avea două opţiuni: interzicerea prin lege a folosirii browserului sau blocarea accesului la Tor de oriunde din Franţa.

În România, în 2014, deputații au propus o lege prin care devine obligatorie înregistrarea utilizatorilor de WiFi public și a celor care folosesc cartelele pre-pay.

Însă pe 16 septembrie 2014, după ce au studiat textul legii, judecătorii Curții Constituționale au decis că nu respectă Constituția.

„Judecătorii au admis sesizarea Avocatului Poporului din 9 iulie 2014. Cu majoritate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul ei”, se anunța printr-un comunicat.

Recomandările editorilor GreatNews:

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.