O țară europeană ar putea interzice telefoanele mobile în școli

FOTO: Jan Vašek/Pixabay.com
FOTO: Jan Vašek/Pixabay.com

86% dintre adolescenții francezi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au un smartphone. Un proiect de lege, care a fost deja votat de deputați și urmează să fie dezbătut de senatori, vrea să interzică complet în școli folosirea smartphone-urilor.

Potrivit presei din Franța, acest proiect de lege este de fapt o promisiune pe care președintele Emmanuel Macron a făcut-o în campania electorală.

Ministrul Educației, Jean Michel Blanquer, a explicat că deschiderea față de tehnologie nu trebuie să reprezinte o acceptare a tuturor utilizărilor acesteia, dând exemplu hărțuirea, accesare unor materiale cu conținut pornografic sau dependența de mobile.

Folosirea telefoanelor mobile în Franța este interzisă deja în timpul orelor, însă noua lege propune interzicerea lor și în timpul pauzelor. Excepție vor face doar smartphone-urile folosite în scop pedagogic sau cele pentru copiii cu dizabilități.

În România, la începutul acestui an, un ordin de ministru dat de Liviu Pop, fostul șef al Ministerului Educației Naționale, prevedea ca telefoanele mobile să fie lăsate într-un loc special amenajat în clasă, iar folosirea lor să fie permisă doar cu acordul cadrului didactic.

Telefoanele erau interzise până acum la examenele naționale, precum evaluarea elevilor care au absolvit clasa a VIII-a și în timpul bacalaureatului. Cei care au asupra lor smparthone-uri sau tablete sunt eliminați din testare și ar putea primi nota 1.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.