O țară europeană ar putea face ziua de lucru de șase ore

„Munca a devenit un scop în sine. Productivitatea s-a dublat în anii ’70, astfel încât teoretic avem posibilitatea de a reduce ziua de lucru chiar și la patru ore. Estimarea costurilor unor astfel de scheme este o sarcină dificilă”, e de părere Brigitta Olson, un cercetător de la Universitatea suedeză Lund care studiază efectele reducerii timpului de lucru.

Mai multe companii mici din Suedia testează programul de lucru de șase ore. Pe perioadă scurtă, acest lucru înseamnă costuri suplimentare, pentru că e nevoie de mai mulți angajați. Însă cercetarea dorește să demonstreze dacă reducerea zilei de lucru la șase ore se traduce prin creșterea productivității, potrivit The Independent.

„Ziua de opt ore de muncă nu este atât de eficientă pe cât se crede. E o provocare importantă să rămâi concentrat timp de opt ore la muncă. Pentru a face față, pe lângă muncă adăugăm și alte lucruri și facem pauze pentru a face față mai ușor la muncă. De asemenea, avem probleme și cu viața personală”, e de părere Linus Feldt, CEO-ul unei companii din domeniul IT.

Brath, un alt șef de companie din domeniul tehologiei, a trecut la programul de șase ore în urmă cu trei ani și crede că angajații sunt mai fideli și își găsește mult ușor persoane pe care să le angajeze. Acest experiment se face și în sectorul public. Conducerea unui cămin de bătrâni a decis ca asistentele să treacă, pe același salariu, la un program de șase ore. Au fost și costuri mai mari cu personalul, însă acestea au fost compensate cu o mai mare atenție și o mai mare eficiență a asistentelor la locul de muncă.

Unul dintre cele mai importante proteste pentru schimbarea programului de lucru a fost în anul 1872, atunci când circa 100 de mii de lucrători din New York, cei mai mulți din industria construcțiilor, au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore, fără micșorarea salariului. George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”. Cu timpul, această rezoluție ar fi devenit un model în aproape toată lumea.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Țările cu cei mai înalți oameni. Pe ce loc se află România
„Căsnicia mea a fost o închisoare. Nu îmi doream decât să mor”
Job-uri în Marea Britanie. Se caută șoferi cu salarii de 4.000 de euro
Cele mai avantajoase oferte la boilere de la eMAG

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.