O superbă prietenie între oameni şi natură. Mâna de sate cu 16 milioane de turişti în fiecare an

Există un loc în Europa unde omul şi natura au colaborat în cel mai frumos şi mai fructuos mod cu putinţă.

Faceţi cunoştinţă cu Lake District. Satele din această regiune montană joasă (deşi aici se află cele mai înalte vârfuri din Anglia, niciunul dintre acestea nu trece de altitudinea de 1000 de metri) sunt locuite de circa 40.000 de locuitori. Însă, în vizita ta, vei rămâne mereu cu impresia că sunt mai mulţi. Pentru că, anual, pe aici se plimbă şi se bucură de viaţa la ţară circa 16 milioane de turişti.

Ţinutul, faimos şi pentru legătura sa cu celebrul poet de secol XIX William Wordsworth, este o dovadă a modului în care omul ajută natura să fie frumoasă şi trainică. Iar natura răsplăteşte omul cu bunăstare, linişte şi sănătate.

Clădirile din piatră parcă subliniază frumuseţea naturii, dar o şi protejează. Chiar dacă „oaspeţii” trimişi de mama natură în satele oamenilor nu sunt dintre cei mai prietenoşi 🙂 Fiecare om care vrea să construiască sau să renoveze o casă din această zonă trebuie să contacteze grupul local pentru protecţia liliecilor.

Păduri nesfârşite de conifere şi foioase, circa 20 de lacuri minunate, printre care şi cel mai adânc şi cel mai lung din Anglia, căprioare şi veveriţe roşii, ponei de munte, oi cu lână lungă şi mereu curată din rasa Herdwick, specifică locului.

Interesant este că peste jumătate din suprafaţa parcului naţional este deţinută de persoane private, multe dintre acestea cultivând pământul. Totuşi, chiar şi în zonele cultivate vizitele turiştilor sunt permise. Proprietarii şi administraţia parcului au amenajat poteci printre culturi, astfel încât să te simţi cu adevărat la ţară, ca în mijlocul unei lunci cu pământ bogat, prielnic fermierilor.

Locul care cheamă inima acasă

Spre deosebire de alte parcuri naţionale, nicio bucăţică din Districtul Lacurilor nu este restricţionată publicului. Sora poetului William Wordsworth, Dorothy, spunea despre unul dintre satele de aici, Grasmere, că are puterea de a „chema inima acasă, la linişte”.

John Keats, poet englez recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului, nota că Windermere face oamenii să uite de etape din viaţă şi statute sociale, bătrânii şi tinerii, bogaţii şi săracii fiind egali în acest templu natural cu discrete, dar inspirate influenţe umane.

Însă, ceea ce face acest ţinut unul de poveste este faptul că aceste vorbe frumoase spuse acum aproape 200 de ani sunt valabile şi astăzi.

Utile

Unde: nord-vestul Angliei
Suprafaţă: 2280 de kilometri pătraţi (cel mai mare parc naţional din Anglia)
Cel mai lung lac: Windermere (lung de peste 16 kilometri)
Cel mai înalt vârf: Scafell (978 metri – este şi cel mai înalt vârf din Anglia)
Populaţie: 40.000
Vizitatori în fiecare an: 15,8 milioane

O poveste de epocă

Una dintre personalităţile care atrage sute de mii de turişti aici şi este un adevărat „magnet” pentru turiştii niponi este Beatrix Potter (1866-1943). Autoare engleză, Potter a rămas în istorie drept un priceput ilustrator, om de ştiinţă şi conservaţionist, dar e cunoscută de mase pentru cărţile sale pentru copii.

Însă, şi pentru altceva. Pe când trăia în zona Lacurilor, Potter a cunoscut un avocat. Un om înalt şi decent pe nume William Heelis. A fost un bărbat fantastic, având grijă de soţia sa şi, impresionat de talentele acesteia, i-a dat libertatea şi sprijinul necondiţionat pentru a face exact ceea ce îşi dorea ea mai mult.

Iar ea a dorit un singur lucru: să trăiască departe de aglomeraţie, în lumea satului. Şi aici a „creat” ceva care i-a fost chiar mai drag decât personajele din cărţile sale: o rasă de oi frumoase, de munte, pentru care a primit o mulţime de premii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews din categoria Turism:

Cele mai frumoase cascade din Europa. Una e din România
Schimbări importante pe litoralul românesc: „Plajele sunt ca la Miami”
Primul film despre „România sălbatică” suprinsă în imagini spectaculoase
O cetate superbă din România se redeschide pentru public după 3 ani de reparații

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.