O școală dintr-un oraș din România a renunțat la teme pentru acasă

O școală din Constanța a decis să renunțe la teme pentru acasă timp de două săptămâni. La ora actuală, unii psihologi și experți în educație susțin că temele pentru acasă fac mai mult rău decât bine. La finalul experimentului, cei 1.200 de elevi de la școala din Constanța vor da un test, iar dacă rezultatele sunt bune proiectul va continua, relatează Digi24.

Experimentul care are loc la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Tonitza” din oraș a fost inițiat de directoarea instituției de învățământ.

„Permanent părinţii se plâng de aceste probleme şi inclusiv copiii, de faptul că nu mai au timp liber”, a explicat Nicoleta Bercaru, directoarea școlii.

La finalul celor două săptămâni, toţi elevii vor da un test. Rezultatele de la lucrări vor fi prezentate şi inspectorului şcolar judeţean, care împreună cu directorul şcolii va decide dacă proiectul poate sau nu să continue.

În prezent, unul dintre cei mai mari opozanți ai temei pentru acasă este celebrul scriitor american și specialist în parenting Alfie Kohn.

În cartea sa „Mitul temei pentru acasă”, Alfie Kohn atrage atenție asupra dezavantajelor pe care le pot avea temele: favorizarea memorării mecanice, subminarea gândirii critice, dispariția timpului liber, erodarea relațiilor în familie.

În schimb, un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Duke arată că temele pentru acasă sunt benefice, însă ele nu trebuie să dureze foarte mult (maximum 10-20 de minute pentru elevii din clasele I-II, 30-60 de minute pentru elevii din clasele III-VI și maximum 90 de minute pentru elevii din clasele VII-VIII). După această perioadă de timp elevii nu mai pot studia eficient.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cea mai frumoasă temă de vacanță dată de o învățătoare din România

Psiholog: Temele pentru acasă fac mai mult rău decât bine

Țara în care părinții se întorc la școală pentru a-și ajuta copiii la teme

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.