O șansă la 200 de ani. Un asteroid va putea fi văzut cu ușurință astăzi

asteroid
Asteroid lângă Pământ Foto: NASA

Asteroidul 2004 BL86 va putea fi observat astăzi cu un simplu binoclu de către astronomii amatori, dar și de către oamenii de știință, după 11 ani de așteptare.

Descoperit în urmă cu 11 ani, asteroidul va trece suficient de aproape de planeta noastră pentru ca cei pasionați de astronomie să îl poată observa cu un telescop de mici dimensiuni sau chiar cu un binoclu mai puternic.

Deși se va afla foarte aproape de Terra, asteroidul nu prezintă niciun risc de coliziune în viitorul apropiat, au precizat cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un centru de cercetări ştiinţifice administrat de NASA, informează nbcnews.com.

Asteroidul are aproximativ 550 de metri lățime și va veni la aproape 1,2 milioane de kilometri de planeta noastră, aproximativ de trei ori distanța dintre Pământ și Lună, iar oamenii de știință sunt dornici să îl studieze pentru a-i indica orbita.

În această lună, traiectoria sa îl va aduce la cea mai mică distanţă de Terra și va reprezenta cea mai apropiată trecere a oricărui corp ceresc cunoscut, de dimensiuni similare, pe lângă Terra, până la apropierea de planeta noastră, în anul 2027, a asteroidului 1999 AN10, afirmă NASA. O altă apropiere similară a acestui asteroid va avea loc abia peste 200 de ani, a precizat Donald Yeomans, actualul manager al Programului de monitorizare a corpurilor cereşti care trec aproape de Terra(Near Object Program Office) din cadrul JPL.

„S-ar putea să îmi iau binoclul meu preferat şi să îl privesc şi eu”, a spus acesta.

Trecerea asteroidului prin „apropierea” planetei noastre va putea fi observat live pe virtualtelescope.eu/webtv/. Începând cu ora 21:30, la linkul menţionat mai sus va începe transmisiunea live, însoţită de comentariul expertului astronom Gianluca Masi.

Recomandarea editorilor greatnews.ro:
Un asteroid gigant trece pe lângă Pământ. Fenomenul, transmis în direct

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.