„O rușine! Un marțafoi”. Reacțiile unor politicieni, după conferința ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader

Ministerul Justiției, Tudorel Toader, a decis la finalul evaluării lui Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi că „nu este oportună declanșarea” revocării celor doi.

„În acest context, evaluând toți factorii de oportunitate la care am făcut referire, câtă vreme însăși CCR a apreciat ca prin soluție conduitei de urmat pentru autoritatea care a acționat ultra vires, s-a declanșat și realizat remediul constituțional corespunzător, precum și în lipsa altor elemente care să fundamenteze, la acest moment punctual, convingerea existenței unei activități instituționale contrare regulilor statutului de drept, nu consider oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA”, se arată în evaluarea făcută de ministrul Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a precizat că va institui „o atentă monitorizare a activității acestei instituții, pentru identificarea modului în care, pe viitor, prin reprezentanții săi, înțelege să respecte limitele legale de competență și să evite transformarea acțiunilor anticorupție într-un pericol pentru buna funcționare a democrației și pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale”.

Tudorel Toader însă nu a explicat cum va funcționa, mai exact, această „monitorizare”.

Ministrul Toader a mai adăugat și că „rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori a altor măsuri instituționale”.

Ce spune Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că se așteaptă ca ministrul Justiției să sprijine activitatea procurorului general și a șefei DNA. Despre monitorizarea celor doi, președintele a spus că face parte din „fișa postului” acestuia.

„Dacă citim cu atenție Constituția, citim că ministerul Public își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Cu siguranță îi va monitoriza , asta e în fișa postului, cum s-ar spune”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de activitatea Laurei Codruța Kovesi, președintele Iohannis a răspuns: „Sunt foarte mulțumit de activitate, am spus-o de multe ori și îmi place să o repet”.

Reacții din PSD: „Este o zi penibilă!”

Primul care a avut o reacție după anunțul făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este deputatul PSD Liviu Pleșoianu. Acesta a declarat la Antena 3 că decizia de a nu cere demisia celor doi șefi de parchete este una „absolut lamentabilă”.

„Dacă PSD susține această decizie, mă voi gândi foarte serios dacă mă mai regăsesc în el. Este o zi penibilă”, a declarat Pleșoianu.

Și Codrin Ștefănescu, tot din PSD, a reacționat dur, spunând că este „o zi penibilă, o rușine”. „Sunt total dezamăgit total, ca și alte milioane de simpatizanți. Nu e vina noastră că s-a întâmplat așa, e opinia ministrului Justiției. Procurorii ăștia mi-au anchetat guvernul meu, al PSD, și scapă. E o rușine în toată galaxia să-l aud pe ministru cu un blablabla în care n-a zis nimic”, a declarat Codrin Ștefănescu, la RTV.

Băsescu, despre Tudorel Toader: „Explicația unui marțafoi!”

Fostul președinte Traian Băsescu, un aprig contestatar al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, l-a făcut „marțafoi” pe Tudorel Toader. „E explicația unui marțafoi. Păcat că știe carte, că rămâne doar o slugă. E explicația unui marțafoi propulsat la CCR de Fenechiu, care mereu s-a plicat pe interese. Asta e concluzia mea. Deci păcat că știe carte, dar rămâne slugă.

„A fost o analiză profesionistă cu o concluzie de slugă. De azi, în România s-a relativizat Constituția. Vedem noi când o aplicăm, când e oportun, când nu e. Eu nu vorbesc aici de Lazăr sau Kovesi, ci de funcționarea statutului de drept”, a declarat Traian Băsescu, la B1.

Mai târziu, Traian Băsescu a lansat un nou atac pe Facebook. „Slugilor, dacă nu sunteți în stare să vă apărați la voi acasă Constituția, cum credeți că îi veți apăra pe români în fața presiunilor Brexit? Dar în relația cu Trump? Când nu-ți respecți tu, român, propria Constituție, cum vrei să ți-o respecte alții? Când nu-ți aperi Constituția, nu ai cum să-ți aperi țara! Luați aminte slugilor”, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.