O româncă face parte din echipa de cercetători care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

Anamaria Effler este de 13 ani în Statele Unite ale Americii. Foto: LinkedIn
Anamaria Effler este de 13 ani în Statele Unite ale Americii. Foto: LinkedIn

Arădenca Anamaria Effler face parte din proiectul LIGO, care a primit premiul Nobel pentru Fizică în acest an, în urma observărilor făcute în domeniul undelor gravitaționale.

Anamaria Effler (33 de ani) este una dintre cei peste o mie de cercetători din peste 20 de țări care participă la acest important proiect din lumea științei. Comitetul Nobel de la Stockholm a acordat distincția pentru fizică în acest an celor trei savanți care conduc studiul undelor gravitaționale, Rainer Weiss, Kip S. Thorne și Barry C. Barish.

Românca a studiat la Colegiul ”Moise Nicoară” din Arad până în 2003. Apoi a urmat cursurile importantei universități americane CalTech (California Institute of Technology).

”Au fost o generație deosebită, ceea ce cred că a fost un mare noroc pentru Anamaria, fiind parte dintr-o clasă de elită. Este foarte important să ai cu cine concura. Totodată, cred că domnul profesor de Fizică Branco Arsenov a fost un factor important pentru ea. Un om extraordinar care cu siguranță i-a insuflat dragostea pentru fizică”, a povestit doamna Georgeta Effler, mama Anamariei, pentru Special Arad.

Anamaria Effler, fostă olimpică națională la fizică, lucrează de zece ani în cadrul proiectului care a primit Premiul Nobel, iar de doi ani, după ce a terminat doctoratul, este angajată la LIGO. Arădeanca lucrează la observatorul laser de la CalTech.

”Ca să vă imaginați cam ce dimensiune are implicarea ei în acest proiect, pot să vă spun că erau zile în care mergea acasă și la ora 2 noaptea. Era mult de muncă. Îmi amintesc că undele respective au fost detectate prima oară undeva în luna septembrie, iar până în luna februarie au muncit ca niște nebuni la analize de date și verificări, ca să nu dea publicității fake-news, fiind una dintre cele mai mari descoperiri care revoluționează teoria universului”, a mai spus mama Anamariei Effler.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.