O româncă de 21 de ani, șefă de promoție la Universitatea Sorbona din Paris

Andreea Grad
Andreea Grad. Foto: Facebook

Andreea Grad, o tânără în vârstă de 21, a terminat anul acesta facultatea în cadrul Universității Sorbona din Paris ca sefă de promoție, anunță publicația locală bistriteanul.ro.

Originară din județul Bistrița-Năsăud, Andreea s-a născut în comuna Lunca Ilvei, unde a și învățat până în clasa a VIII-a. Liceul l-a făcut la Bistrița, în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. În anul 2013, când a susținut examenul de Bacalaureat, Andreea a obținut cea mai mare medie din liceu: 9,90.

După absolvirea facultății, ea își va continua studiile tot în Franța: a fost admisă la Masteratul de Științe Politice și Relații Internaționale, un program de studii realizat în colaborare între Universitatea Sorbona din Paris și Universitatea Pantheon-Assas din Paris, specializată în drept și economie.

Pentru reușita sa, Andreea Grad a primit în această vară titlul de cetățean de onoare al comunei natale, Lunca Ilvei.

„Andreea Grad a absolvit în iunie ca şefă de promoţie a Universităţii Sorbona din Paris. Ne mândrim cu asemenea copii, mai ales că provine dintr-o familie în care părinţii sunt oameni care nu şi-au părăsit niciodată satul (nu au fost plecați la muncă în străinătate – n.r.), tatăl fiind pădurar şi mama casnică. Prin Andreea şi alţi tineri asemenea ei, România câştigă în imagine pe plan internaţional”, a declarat pentru rasunetul.ro Flaviu Lupşan, primarul comunei Lunca Ilvei.

Comuna Lunca Ilvei are puțin peste 3.000 de locuitori.

„Alegerea unei facultăți reprezintă cel mai mare challenge al ultimului an de liceu. Pentru mine a fost relativ simplu, îmi doream să studiez în Franța încă din clasa a 10-a când, în cadrul unui schimb de experiență școlar, organizat de către Primăria Municipiului Bistrița, am avut ocazia să cunosc acest nou univers. Și cum e relativ ieftin să visezi, am început și eu. Mulți dintre prietenii care deja studiau în străinătate mă încurajau să fac acest pas și apoi reușita de la Bacalaureat a încununat această decizie, deja destul de bine conturată la acea perioadă. Absolvisem un profil bilingv, posibilități erau multe să studiez și în țară, însă nu îmi vedeam viitorul ca fiind translator sau profesor de franceză”, a povestit șefa de promoție de la Sorbona pentru publicația locală bistriteanul.ro.

Andreea Grad
Andreea Grad. Foto: Facebook
Andreea Grad
Andreea Grad. Foto: Facebook
Andreea Grad
Andreea Grad. Foto: Facebook

Andreea a explicat și de ce a ales sistemul de învățământ francez: „A fost locul unde am învățat că trebuie să ne formăm nu ca viitori angajați, ci ca viitoare valori. Sistemul universitar francez este unul extrem de dinamic, foarte bine pus la punct și enorm de orientat spre dezvoltarea laturei practice a fiecărei ramuri studiate. Din punctul meu de vedere, succesul sistemului francez vine din faptul că au înțeles că fiecare om are trăsături specifice și au încetat să forțeze studenții să își însușească aptitudini cu care nu au fost înzestrați, pe principiul daca nu vrei, te forțăm! Fă ceea ce îți place, numai fă-o bine!”.

În viitor, Andreea își dorește să urmeze o carieră diplomatică, și a colaborat deja cu Ambasada României din Paris, unde a lucrat timp de 6 luni. Din toamnă va lucra și la Europe Business School, una dintre cele mai cunoscute școli private de business din Europa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Noul statut al elevului: Nu mai e mustrat în fața clasei și poate folosi telefonul în scop educațional

https://greatnews.ro/zimbri-armenis-muntii-tarcu-carpati/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.