O poveste incredibilă: Nu trebuie să ai picioare ca să urci pe Everest

Muntele Everest. Foto: Pixabay

Un alpinist chinez a devenit, luni, primul om cu ambele picioare amputate din lume care reușește să atingă vârful celui mai înalt munte de pe Pământ, Everestul, urcând pe versantul nepalez.

Xia Boyu a mai încercat să ajungă pe ”acoperișul lumii” în 1975, însă expediția nu a mers bine și chinezul și-a pierdut ambele picioare, din cauza degerăturilor. A rămas blocat în zona săracă în oxigen din preajma vârfului și a suferit numeroase răni. În 1996, Xia a fost diagnosticat cu o formă de cancer a sângelui, însă nici asta nu l-a oprit.

Chinezul a revenit la baza Everestului și în 2014, 2015 și 2016, însă nu a reușit să atingă vârful. În 2016, Xia a fost la doar 200 de metri distanță de a-și atinge visul.

”Să urc Muntele Everest este visul meu”, a spus Xia pentru agenția France Presse în urmă cu o lună, când și-a început ascensiunea. ”Vreau să reușesc. Este o provocare personală, o încercare a sorții”, a mai spus bravul alpinist chinez.

Xia a izbutit, alături de alți șapte alpiniști, să urce la înălțimea de 8.848 de metri, dinspre partea nepaleză a Muntelui Everest.

Chinezul a avut nevoie de o decizie a Curții Supreme de justiție a Nepalului, care a anulat o decizie a guvernului ce interzicea accesul pe versant a persoanelor cu membre amputate și a celor nevăzătoare.

Un alt dublu-amputat, neo-zeelandezul Mark Inglis a reușit să cucerească vârful în 2006, urcând pe versantul din Tibet.

Anul trecut, 634 de oameni au reușit să cucerească vârful Everest, iar 7 au murit încercând.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.