O poveste incredibilă: Nu trebuie să ai picioare ca să urci pe Everest

Muntele Everest. Foto: Pixabay

Un alpinist chinez a devenit, luni, primul om cu ambele picioare amputate din lume care reușește să atingă vârful celui mai înalt munte de pe Pământ, Everestul, urcând pe versantul nepalez.

Xia Boyu a mai încercat să ajungă pe ”acoperișul lumii” în 1975, însă expediția nu a mers bine și chinezul și-a pierdut ambele picioare, din cauza degerăturilor. A rămas blocat în zona săracă în oxigen din preajma vârfului și a suferit numeroase răni. În 1996, Xia a fost diagnosticat cu o formă de cancer a sângelui, însă nici asta nu l-a oprit.

Chinezul a revenit la baza Everestului și în 2014, 2015 și 2016, însă nu a reușit să atingă vârful. În 2016, Xia a fost la doar 200 de metri distanță de a-și atinge visul.

”Să urc Muntele Everest este visul meu”, a spus Xia pentru agenția France Presse în urmă cu o lună, când și-a început ascensiunea. ”Vreau să reușesc. Este o provocare personală, o încercare a sorții”, a mai spus bravul alpinist chinez.

Xia a izbutit, alături de alți șapte alpiniști, să urce la înălțimea de 8.848 de metri, dinspre partea nepaleză a Muntelui Everest.

Chinezul a avut nevoie de o decizie a Curții Supreme de justiție a Nepalului, care a anulat o decizie a guvernului ce interzicea accesul pe versant a persoanelor cu membre amputate și a celor nevăzătoare.

Un alt dublu-amputat, neo-zeelandezul Mark Inglis a reușit să cucerească vârful în 2006, urcând pe versantul din Tibet.

Anul trecut, 634 de oameni au reușit să cucerească vârful Everest, iar 7 au murit încercând.

Foto: Pixabay

DISTRIBUIȚI
Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.