O porție de mici a încins internetul! Un grătar din Odorheiul Secuiesc vorbește doar maghiară

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Actualizare 13:35. Comisarii OPC Brașov au mers la Kaufland Odorheiu Secuiesc și au încercat să cumpere produse vorbind în limba română, însă au fost refuzați. Magazinul a fost amendat vineri cu suma de 10.000 de lei.

Comisarul-șef regional Sorin Susanu, a declarat pentru NewsBV că, în 2015, Kaufland Odorheiu Secuiesc a mai fost amendat cu 5.000 de lei, pentru că toate reclamele şi pliantele erau exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români.


Știrea inițială:

Un bărbat din București ar fi fost refuzat să fie servit cu o porție de mici la un supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc, pentru că, potrivit lui, nu ar fi comandat în limba maghiară.

Bărbatul spune că a aflat că toți cei care cer în limba română nu sunt serviți și a vrut să testeze acest lucru, filmând întreaga scenă pe ascuns. Filmul, care a fost postat pe Youtube și a devenit viral pe Facebook, a strâns mii de comentarii.

Pe filmare se vede cum angajata magazinului ia inițial banii, apoi bărbatul spune că ar fi fost înjurat în limba maghiară. Se pare însă că tânăra a zis o înjurătură, dar nu la adresa clientului, apoi le-ar fi zis în maghiară celor două femei de lângă că nu ar fi tura ei.

Ulterior, un bărbat apare și spune că este fiica lui și că „dacă nu știe românește, nicio problemă” și că el ar fi trebuit să știe limba maghiară pentru că se află în Ținutul Secuiesc.

Într-o primă reacție pe pagina de Facebook, compania a răspuns unui utilizator: „Regretăm experiența prin care a trecut clientul nostru şi ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel de comportamente discriminatorii și misiunea noastră este să oferim produse și servicii de calitate însoțite de amabilitate față de toți clienții, nediferențiat.

Te asigurăm de toate eforturile noastre de a comunica cu clienții noștri într-o manieră corectă. Facem un efort continuu de a preveni astfel de situații și demarăm periodic training-uri cu angajații noștri.”

Și lui Mândruță i-a sărit muștarul

Jurnalistul Lucian Mîndruță spune că bărbatul a mers să cumpere mici la ora 9:45, când casa de marcat încă nu era deschisă.

„Nimeni nu s-a întrebat de ce omul își primește banii înapoi, iar în jur sunt și alții care așteaptă? Păi, să zicem, dacă nu era deschis încă? Dacă era 9:45 și casa nu era încă deschisă? Pentru că înțeleg că exact asta era situația: omul s-a dus chitit să ia mici la mic dejun, cu un sfert de oră înainte să se deschidă.

Asta spun sursele mele. Nu maghiare. Femeia nu putea să încaseze banii. Sistemul nu era pornit”, spune el, adăugând că „toată povestea miroase de la o poștă a mici arși ca să dăm foc între români și unguri, mai ales că filmul e tăiat și nu știi dacă nu cumva lipsește o explicație de bun simț”.

Fum pe Facebook! Protecția Consumatorului merge să controleze

Comisariatul Regional Brașov al Protecției Consumatorului s-a autosesizat în urma apariției filmului pe rețelele de socializare.

„Ca urmare a vizionării acestei filmări CRPC Brasov se autosesizează!”, a reacționat Claudiu Susanu, comisarul şef al Comisariatul Regional Braşov al ANPC, pe Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.