O plantă extrem de rară în România a fost descoperită în Kazashstan

Centaurea ruthenica Foto: Sabin Badarau/Facebook
Centaurea ruthenica Foto: Sabin Badarau/Facebook

O plantă care se mai regăsește în flora României doar în trei exemplare, în județul Cluj, a fost identificată duminică de către unul dintre membrii expediției trans-siberiene RO-CRES, într-o zonă de stepă din Kazahstan, loc de unde ea a migrat în urmă cu mii de ani în Câmpia Română.

Planta, centaurea ruthenica, a fost descoperită de către bio-geograful expediţiei, Sabin Bădărău, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a Universităţii Babeş-Bolyai.

„Astăzi (duminică-n.r.) am avut o zi plină în stepele şi silvostepele din Kazahstan. Am văzut de toate.

Stepe mai uscate sau mai umede, am văzut lacuri cu păsări, iar sincer, speram în adâncul sufletului să văd o plantă care are o rezonanţă deosebită în sufletul meu şi în cariera mea profesională.

Îmi amintesc că eram în clasa a XI-a, la liceu, şi la ora de biochimie, în ultima bancă, mă prefăceam că sunt atent dar mă uitam într-un volum împrumutat de la specialişti care lucrau atunci în biologie, din Flora Republicii Populare Române, de unde copiam mai multe specii.

Aveam 17 ani, era în 1986 şi, printre speciile descrise în acest volum, am găsit Centaurea ruthenica. Centaurea de la centaur – pentru că un centaur ar fi dezvăluit oamenilor proprietăţile medicinale ale plantei (…) şi ruthenica de la denumirea locului din Ucraina, parte a imperiului austro-ungar, unde a fost descrisă prima dată această specie.

Am aflat atunci că e o plantă superbă, cu flori galben deschis, ca lămâia, şi care are o singură populaţie în ţara noastră, din mult mai multe câte erau în secolul al XIX-lea, în zona localităţii Boju, din câmpia Transilvaniei, la sud-est de Cluj-Napoca”, a relatat Bădărău, citat de Agerpres.ro.

Planta a fost găsită de Bădărău duminică, în Kazahstan, chiar pe marginea şoselei pe care a parcurs-o expediţia RO-CRES.

„Venind acum, în această aventură condusă de Cosmin Sicora, de-a lungul şi de-a latul Eurasiei, am sperat în sufletul meu că vom vedea această specie la ea acasă, acolo de unde, cu mii şi mii de ani în urmă, a migrat spre vest şi a ajuns şi în silvostepele din România.

Şi, într-adevăr, nu după mult timp după ce am intrat în silvostepa din nordul Kazahstanului, din jurul oraşului Kostanai, uitându-mă pe marginea drumului, am văzut-o”, a afirmat bio-geograful clujean.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.