O peșteră din România este singurul loc de pe Pământ care va susține viața în cazul unui război nuclear

Pestera (wikimedia commons)
Pestera (wikimedia commons)

Oamenii de știință cunosc un singur loc pe Pământ care ar trece cu bine testul unui atac nuclear de anvergură. Este vorba de o peșteră din Dobrogea.

Peștera Movile a fost descoperită în 1986. De atunci, locul a fost studiat în detaliu de speologi și cercetători români și străini, fiind analizată chiar și de specialiștii de la NASA.

Peștera Movile are o lungime de 300 de metri și se află la 30 de metri sub pământ. Nici măcar un atac nuclear nu va distruge viața de aici, mai ales că toate cele peste 200 de specii s-au adaptat la mediul extrem de toxic din interior.

NASA a numit-o ”Marte subteran”, atmosfera sa fiind extrem de bogată în sulf, care este toxic pentru om. Intrarea în peșteră este acum acoperită cu o placă de beton, iar ecosistemul său are o vechime de peste 200 de milioane de ani.

Speciile care trăiesc aici nu au nevoie de oxigen, lumină sau căldură și este unul din puținele locuri din lume unde viața nu se bazează pe compuși ai carbonului, ci pe cei ai sulfului.

Cercetătorii spun că este singurul loc de pe Pământ despre care se știe în acest moment unde viața ar continua să existe în cazul unui ”holocaust” nuclear.

Evident, Peștera Movile nu poate fi vizitată de turiști, fiind în conservare, iar singurii care au acces în ea sunt cercetătorii.

Recomandările editorilor GreatNews: