O nouă tehnologie ne va ajuta să tratăm îmbătrânirea precoce. Cum funcționează

Structura facială medie a femeii, la 17-29 de ani și 60-77 de ani Foto:Chinese Academy of Sciences

Tehnologia tot mai avansată le permite oamenilor de știință să realizeze lucruri pe care acum câteva zeci de ani nici nu credeam că sunt posibile, iar ultima dintre ele ne va ajuta să tratăm pe viitor îmbătrânirea precoce.

Cercetătorii de la Academia de Științe din China au creat un dispozitiv de imagistică 3D prin care pot determina vârsta biologică a unei persoane doar prin simpla scanare a chipului acesteia.

Cercetătorii chinezi au analizat fotografiile a 300 de persoane cu vârste cuprinse între 17 și 77 de ani, cu scopul de a construi o hartă care dezvăluie felul în care chipul uman se modifică pe parcursul vieţii.
Analiza este foarte importantă pentru cercetători, deoarece în acest fel pot să înțeleagă mai bine cum să trateze pe viitor îmbătrânirea precoce.

„Gura devine mai mare, iar nasul mai mare. Colţurile ochilor cad. Chipul îşi pierde fineţea, devine mai gras, din cauza grăsimii subcutanate, iar întregul ansamblu se prăbuşeşte, după ce gravitatea începe să se manifeste asupra colagenului şi a elastinei din piele”, spun autorii studiului.

„Nu mă aşteptam la schimbări atât de remarcabile odată cu înaintarea în vârstă, nici ca aceste imagini 3D să fie un biomarker atât de precis pentru vârsta biologică. Aceste schimbări s-au dovedit a fi la fel de fiabile precum cei mai fiabili dintre markerii biologici”, a explicat profesorul Jing Dong Han, coordonatoarea studiului.

Bazat pe trei grupuri de persoane, studiul a analizat modul în care anumite persoane îmbătrânesc mai repede și par astfel, cu până la şase ani mai bătrâne decât vârstele lor reale, iar altele îmbătrânesc mai lent şi au un chip ce pare cu până la şase ani mai tânăr, iar în unele cazuri, subiecții au părut chiar cu 10 ani mai în vârstă sau mai tineri decât vârsta lor reală.

Jon Dong Han a spus pentru The Guardian că sistemul creat va putea fi folosit și pentru a testa dacă produsele anti-îmbătrânire au vreun efect sau sunt doar rezultatul unei campanii bune de marketing.

De asemenea, medicii vor putea să îi sfătuiască pe pacienți să își schimbe modul de viață sau să personalizeze tratamentele pe care le prescriu.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ghid. 13 reguli pentru a face cumpărături online în siguranță

Google Street View te invită la o croazieră virtuală pe Dunăre

Povestea fabuloasă a celui mai generos falsificator de artă
100 de zile fără Băsescu: „Sunt pensionar și postez pe Facebook!”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.