O nouă „modă” printre fermieri: culesul porumbului în ianuarie

Fermierii români care au ghicit că zăpada de anul acesta nu le va distruge recolta au lăsat-o pe câmp până la sosirea gerului.

Avantajul este că, acum, culeg şi vând porumb uscat natural, arată stirileprotv.ro. Altfel, dacă recoltau în toamnă, ar fi cheltuit alţi bani pe uscatul boabelor şi depozitare.

Aşa au procedat fermierii din Mihalţ, judeţul Alba. La început de ianuarie, când majoritatea fermierilor au vândut toată recolta, Vasile abia scoate combinele în lan.

„Porumbul în luna ianuarie arată foarte bine, nu e stricat deloc. Gerul ăsta l-a uscat, uitaţi”, spune fermierul.
Un alt fermier, care deţine 30 de hectare cultivate cu porumb, spune că, dacă ar fi cules în toamnă, ar fi cheltuit 25.000 de lei numai cu uscatul boabelor.

„Câstigăm un 20-25% direct din câmp, fără costuri de depozitare, uscare”, spune el.

Fermierii care culeg în ianuarie au şi avantajul preţului mai bun. Dacă, în toamnă, porumbul s-a vândut cu 40 de bani kilogramul, acum se vinde cu cel puţin 55 de bani.

Proba umidităţii dă dreptate fermierilor din Alba. Porumbul recoltat toamna are o umiditate de circa 20%. În ianuarie, aceasta este de doar 15%.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.