Cel mai nou obiectiv turistic ce a apărut pe harta României: „Arată surprinzător”

deltă inundată mahmudia carasuhat
România are un nou obiectiv turistic. Foto: WWF-România / Captură YouTube

Un teren cu suprafața de 924 de hectare din Delta Dunării, care fusese desecat în perioada comunistă, a fost inundat și a redevenit o lume a apelor specifică deltei, cu canale, japșe, ochiuri de apă și stufărișuri. Odată ce zona a fost inundată, păsările nu au întârziat să apară și să își găsească adăpost printre stuf sau în copacii inundați.

„Zona arată surprinzător și încă după primele săptămâni de la inundare, natura și-a intrat în drepturi în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat Ioana Cenușă de la organizația de mediu WWF-România, care a desfășurat proiectul de renaturare a incintei Carasuhat din comuna Mahmudia.

Proiectul a început în 2014 la Mahmudia, în Delta Dunării, pe un câmp al comunității locale, care era folosit pentru pășunat. Terenul este al Consiliului Local Mahmudia și nu avea potențial agricol.

Înainte de a inunda incinta Carasuhat, Mahmudia nu avea o conexiune directă cu Delta Dunării, iar pescarii din localitate erau obligați să ocolească aproximativ 10 kilometri pentru a ajunge în locurile bune pentru pescuit.

Acum, terenul este reconectat la delta propriu-zisă.

În perioada comunistă, suprafețe importante din Delta Dunării și din lunca fluviului au fost îndiguite și transformate în terenuri agricole sau în ferme piscicole. Cu timpul însă, unele zone agricole au fost abandonate.

deltă inundată mahmudia carasuhat
Cum arăta fosta incintă agricolă Carasuhat înainte de inundare, pe când era folosită ca pășune. Foto: Andreea Dogar
deltă inundată mahmudia carasuhat
Cum arată fosta incintă agricolă Carasuhat după inundare. Foto: WWF-România
deltă inundată mahmudia carasuhat
Păsările deltei deja au început să vină în nouă zonă inundată. Foto: WWF-România
deltă inundată mahmudia carasuhat
Păsările deltei deja au început să vină în nouă zonă inundată. Foto: WWF-România
deltă inundată mahmudia carasuhat
În total, 924 de hectare de teren au fost inundate. Foto: WWF-România

Proiectul de renaturare a zonei Carasuhat a fost realizat în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Consiliul Local Mahmudia. Proiectul de refacere ecologică a fostei zone agricole Carasuhat a costat 2,5 milioane de euro și a fost co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Dincolo de accesul mai facil în deltă, resălbăticirea zonei Carasuhat va atrage și mai mulți turiști în zonă, contribuind la dezvoltarea localității.

Organizația de mediu World Wide Fund for Nature – România intenționează să „resălbăticească” o parte din zonele umede pierdute ale României. Până în prezent, WWF împreună cu partenerii săi și comunitățile locale au renaturat peste 1.500 de ha în lungul și în Delta Dunării.

Balta Comana din județul Giurgiu, aflată la 40 de kilometri de București, a trecut și ea printr-un proces similar de renaturare. Printr-un proiect cu fonduri europene desfășurat între anii 2009-2012 a fost reconstruită o parte din baltă care fusese transformată în zonă de pășunat în timpul regimului comunist.

deltă inundată mahmudia carasuhat
În acest desen este reprezentată fosta incintă agricolă Carasuhat, care a fost inundată (zona albastră care are formă de patrulater). În colțul din stânga jos este localitatea Mahmudia. Foto: Captură YouTube

mahmudia
Mahmudia la asfințit. Foto: Mihai Dragomirescu (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Delta transformată în pășune redevine o lume a apelor: „Nici nu o să mai recunoaștem zona”
O nouă „deltă” va apărea pe harta României
„Delta” ascunsă a României. Locul unde afacerile nu au gonit păsările și turiștii

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.