O nouă înșelătorie face victime în România: apelul misterios

telefon apel escrocherie
Foto: pixabay.com

Mii de români au fost sunați în ultimul timp din țări din Africa sau Asia. Ei au primit apeluri scurte, iar unii dintre ei au sunat înapoi, curioși să afle cine i-a sunat, relatează postul de televiziune Digi24.

La capătul celălalt se află însă niște infractori care folosesc numere cu suprataxă. Astfel, chiar și un minut la telefon îi poate adăuga persoanei din România 60 de euro la factură.

Unul dintre cei păcăliți este Ionuț Tudorache, un tânăr care lucrează într-un domeniu în care discută des cu clienți din străinătate. El a primit un beep pe telefon din Tanzania și a sunat înapoi. Nu i-a răspuns o persoană, ci un robot telefonic, așa că la un moment dat a închis. Apelul a fost însă suficient de lung pentru ca la sfârșitul lunii să aibă o factură foarte încărcată: a avut de plătit peste 60 de euro în plus, a povestit tânărul pentru postul Digi24.

Alți români au primit telefoane din țări precum Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania sau Maldive. Numerele de telefon sunt obținute de pe piața neagră, unde se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

Cel mai important este ca cei care primesc astfel de beep-uri să nu sune înapoi.

O altă înșelătorie telefonică ce a făcut o mulțime de victime în România este cea care a ajuns să fie numită escrocheria „fiul care a avut un accident”. Escrocii sunau diferite persoane, în special oameni în vârstă, și le spuneau că fiul sau fiica lor a provocat un accident și, ca să nu depună plângere la poliție, cereau sume mari de bani. Mulți oameni au fost păcăliți astfel și le-au dat escrocilor ce au cerut.

Mulți dintre cei care îi sunau pe oameni făceau acest lucru din penitenciar, deși în mod normal nu au voie să folosească telefoane mobile la închisoare. Deși a început să fie folosită prin 2013, metoda „accidentul” continuă să facă victime și în 2017.

Foto: freestocks-photos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.