O medalie de aur a unui laureat Nobel, licitată cu o sumă record

medalia de aur
James Watson, laureat Nobel în medicină Foto: www.cheltenhamfestivals.com

Medalia de aur pe care James Watson a primit-o de la Comitetul Nobel pentru că a fost unul dintre cercetătorii care au descoperit structura ADN-ului a fost adjudecată joi pentru suma de 4.7 milioane de dolari.

Ieri a fost o zi istorică pentru celebra casă de licitații Christie’s, deoarece este un record pentru vânzarea unei distincții de acest fel.

Casa de licitații Christie’s a estimat medalia lui James Watson la o sumă cuprinsă între 2.5 și 3.5 milioane de dolari, dar cumpărătorul care a vrut să rămână anonim a licitat până la suma de aproape cinci milioane de dolari.

James Watson, alături de Francis Crick şi Maurice Wilkins, a descoperit în anul 1953 în Marea Britanie structura dublu-elicoidală şi funcţia acidului dezoxiribonucleic (ADN) și a reprezentat o reuşită a ştiinţei care avea să marcheze debutul erei moderne a geneticii. De atunci și până în prezent, s-au realizat progrese importante în ceea ce privește cercetarea ADN-ului.

Medalia este prima vândută de un laureat Nobel în timpul vieții

În 1962, Watson, Crick și Wilkins au primit premiul Nobel pentru medicină, iar descoperirile lor revoluționare stau și în prezent la baza tuturor cercetărilor din domeniul geneticii.

James Watson, care are în prezent 86 de ani, a declarat că va dona o parte din banii obţinuţi în urma licitaţiei în scopuri caritabile şi pentru susţinerea cercetării ştiinţifice. Medalia este prima care a fost vândută de către un laureat al premiului Nobel în timpul vieții, informează Reuters.

Anul trecut, medalia de aur oferită de Comitetul Nobel lui Francis Crick a fost vândută  pentru suma  2,27 de milioane de dolari. Laureatul a decedat în anul 2004, la vârsta de 86 de ani. O altă vânzare importantă la o licitație a avut loc anul trecut cu scrisoarea lui Crick către fiul său, în care a schiţat structura ADN-ului cu puţin timp înainte de publicarea descoperirii ştiinţifice. Ea s-a vândut pentru o sumă de peste trei ori mai mare decât se estimase și a fost cumpărată pentru șase milioane de dolari, stabilind recordul mondial pentru prețul unei scrisori vândute vreodată la o licitație.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.