O mașină zburătoare e aproape gata pentru decolare

PAL-V
PAL-V

PAL-V, o companie olandeză cu sediul la Raamsdonksveer, se pregătește ca din octombrie să înceapă producția unui girocopter cu două și trei roți, care se poate deplasa atât pe șosele, cât și în aer.

Olandezii speră să vândă această mașină până la sfârșitul anului viitor. Mai multe mașini zburătoare sunt proiectate și dezvoltate de companii din Cehia, Slocavia, Japonia, China sau Statele Unite.

De exemplu, cehii de la Nirvana Systems au produs girodrive, care se pot deplasa pe șosele și în aer. AeroMobil din Slovacia au primit deja zeci de comenzi pentru o mașină înaripată, dotată cu un turbopropulsor pentru a decola de pe sol. Livrarea ar urma să fie făcută în 2020.

PAL-V va avea un motor cu benzină fără plumb, cu 100 de cai-putere și va fi capabilă să zboare între 400 și 500 de kilometri, la o altitudine maximă de 2.500 de metri. Pe șosele poate să atingă o viteză maximă de 170 de kilometri pe oră.

De asemenea, va fi nevoie atât de permis de conducere a automobilului, cât și de un brevet de pilot. Olandezii ar urma să producă până la 100 de vehicule în 2019, iar în 2020 vrea să ajungă la câteva sute.

Primul model care va ieși de pe linia de producție, un model de lux, denumit PAL-V Liberty, costă 499.000 de euro. Apoi va fi lansat un model mai puțin luxos, PAL-V Liberty Sport, ce va fi comercializat cu 299.000 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.