O mare campioană a gimnasticii rupe tăcerea: Am fost violată când aveam 15 ani

Tatiana Guțu (în roșu) le-a învins pe americanca Shanon Miller și românca Lavinia Miloșovici la Barcelona 1992. Foto: Youtube
Tatiana Guțu (în roșu) le-a învins pe americanca Shanon Miller și românca Lavinia Miloșovici la Barcelona 1992. Foto: Youtube

Gimnasta Tatiana Guțu, campioană olimpică la individual compus la Barcelona 1992, l-a acuzat pe un alt mare campion al gimnasticii sovietice, Vitali Șcerbo, de viol.

Gimnasta născută la Odessa, care are origini românești, a scris o postare pe Facebook în care dezvăluie că la Stuttgart, în 1991, pe când avea 15 ani, a fost violată de Șcerbo. Iată postarea Tatianei:

”Sunt curajoasă după 27 de ani. Tatianei Toropa, pe care o credeam că îmi este prietenă și colegă în echipa națională, îi mulțumesc pentru că nu a avut curaj să îmi ia apărarea când am avut nevoie de tine cel mai mult și să lupte pentru drepturile femeilor în fața unui act atât de groaznic. Nu înseamnă nu.

Ai fost acolo și ai auzit tot și nu ai ai sărit să mă protejezi. Rustam Șaripov, îți mulțumesc că ai fost acolo și nu ai protejat o fetiță de 15 ani.

Cine m-a violat la Stuttgart, în Germania, în 1991? Vitali Șcerbo. Monstrul care m-a ținut în propria mea închisoare și de care mi-a fost frică atât de mulți ani. Știu că vei încerca să te aperi, dar detaliile mele sunt mai puternice decât cuvintele tale. Sunt mai puternică acum decât am fost vreodată. Nu mă poți distruge.

Ți-am supraviețuit și voi susține pe oricine vrea să vorbească, dar îi este teamă. Voi încerca să îmi folosesc încrederea ca să îi ajut pe alții”.

Atât Guțu (41 de ani), cât și Șcerbo (45 de ani) au fost cei mai valoroși gimnaști la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Bielorusul Șcerbo a câștigat 6 medalii de aur în 1992, de unde ucraineanca Guțu a plecat acasă cu două titluri supreme.

Tatiana s-a retras după Jocurile Olimpice din 1992, în timp ce Vitali a pus capăt activității după încă patru ani. Ambii gimnaști s-au stabilit în Statele Unite ale Americii.

Șcerbo deține o școală de gimnastică în Las Vegas și nu a comentat încă declarațiile fostei sale colege.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.