O gimnastă de viitor a României a ales să concureze pentru Ungaria

Olivia Cîmpian. Foto: Live Arad
Olivia Cîmpian. Foto: Live Arad

Olivia Cîmpian are 16 ani și a făcut parte din lotul României la Campionatele Europene de la Cluj Napoca, în urmă cu doar câteva luni.

Pentru prima oară în istoria gimnasticii românești, o sportivă care a evoluat sub tricolor alege să reprezinte altă țară. Olivia s-a înscris într-un club din Ungaria și va reprezenta această țară de acum încolo la competițiile internaționale.

Gimnasta din Arad, fiica fostului fotbalist Marcel Cîmpian, s-a antrenat timp de șase ani la Centrul Național de la Deva.

”Am decis ca Olivia să activeze în Ungaria, unde există o altă abordare față de sportivii de performanță. Mergem pe linia legală, o să încercăm să-i obținem cetățenia maghiară, iar faptul că eu am activat ca fotbalist în Ungaria ne-ar putea ajuta”, a explicat tatăl sportivei.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au lucrat cu fetița mea din clasa a doua până acum, le port respect. Când am luat-o pe Oli de la Deva nu am făcut-o cu scandal, ne-am despărțit în relații bune cu toată lumea, sper să înțeleagă și dânșii că tot ce ne dorim de acum încolo este ca fata noastră să crească și mai mult în acest sport pe care-l iubește și-l practică de mic copil”, a mai spus Marcel Cîmpian, care este antrenor la echipa de fotbal Atletico Arad.

Olivia Cîmpian nu va putea reprezenta Ungaria la competițiile internaționale până în 15 septembrie 2018, când intră în vigoare decizia Federației Internaționale de Gimnastică de aprobare a schimbării naționalității.

Cîmpian, care are în plamares numeroase titluri de campioană a României, a cucerit, alături de echipa de junioare a României, medalia de bronz la Campionatele Europene.

Gimnastica românească are mari dificultăți în a găsi noi talente. În ultimii ani, veteranii Marian Drăgulescu și Cătălina Ponor au fost singurii care au reușit să urce drapelul României pe podium la competițiile de anvergură.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.