O filă de istorie. 50 de ani de la un eveniment special pentru toată lumea

Misiune în spațiu Foto: Facebook Col. Chris Hadfield

Pe 18 martie 1965, doi astronauți făceau istorie și arătau lumii întregi pentru prima oară o parte din marele necunoscut ceresc.

Pavel Belyayev și Alexey Leonov sunt astronauții care au plecat în misiunea spațială sovietică Voskhod 2, a cărui echipaj a făcut și prima plimbare spațială din istoria omenirii.

Misiune în spațiu Foto: Facebook Col. Chris Hadfield
Misiune în spațiu Foto: Facebook Col. Chris Hadfield

Leonov a petrecut 12 minute și 9 secunde în afara navei, într-o misiune plină de peripeții. La finalul plimbării în spațiu, rusul și-a dat seama că se poate întoarce în compatimentul care făcea legătura cu interiorul, deoarece costumul i s-a umflat foarte mult în vidul din spațiu. El s-a gândit atunci la soluția salvatoare și a deschis o supapă pentru a permite unei părți din presiune să iasă și astfel a ajuns cu bine în interiorul capsulei. El a stabilit astfel o premieră în istoria misiunilor spațiale, devenind primul om care a petrecut câteva minute în imponderabilitate în afara stației.

Fără să fie sfătuiți de către sute de membri care sunt special antrenați la NASA pentru a oferi cele mai bune soluții și sfaturi în caz de urgență, Belyayev și Leonov au reușit să termine cu bine misiunea.

După acea misiune, misiunile spațiale au devenit din ce în ce mai sigure, iar astronauții au beneficiat de multe lucruri la care Belyayev și Leonov nici măcar nu visau în misiunea Voskhod 2.

Spre exemplu, echipajul Stației Spațiale Internaționale a putut anul trecut să urmărească meciurile Campionatului Mondial de Fotbal și să pună pariuri pe câștigătoarea competiției. Mai mult, o dată la câteva săptămâni, aceștia primesc fructe și legume proaspete, dulciuri și alte lucruri care să îi facă să se simtă ca acasă.

După ce colonelul Chris Hadfield a realizat mai multe emisiuni în direct din spațiu în care răspundea la diverse întrebări legate de cum dorm, cum mănâncă sau cum se distrează astronauții, colegii săi i-au urmat exemplu și postează selfie-uri și fotografii cu Terra în timp real și îi provoacă pe cei care îi urmăresc să își dea seama ce parte a Pământului văd în acel moment.


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.