O facultate din România elimină lucrarea de licența. Se dă un examen de tip grilă

Din cauza avalanșei de licențe copiate sau cumpărate de pe piața neagră și pentru că nu au bani să investească într-un soft antiplagiat, facultățile se gândesc să renunțe la licenețele de la finalul studiilor.

Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, Facultatea de Drept din cadrul Universității București a anunțat că începând din vara aceasta, studenții vor susține la sfârșitul studiilor doar un examen grilă.

„Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm. (…)

Nu se justifică să achiziţionăm un soft pentru lucrările de diplomă care costă câteva zeci de mii de euro şi apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica daca lucrurile sunt plagiate sau nu.

Nu avem cum să controlăm fenomenul scrierii de către altă persoană”, a declarat decanul Facultății de Drept, Flavius Baias, jurnaliștilor de la Digi24.

Această măsură este posibilă după ce fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a dat un ordin în care este specificat faptul că diploma de licență se poate obține după una sau două probe, în funcție de ce alege fiecare facultate.

Nu toată lumea vede cu ochi buni renunțarea la licență. Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, crede că a scădea „dramatic” calitatea absolvenților unei facultăți.

Un studiu european arată că mai mult jumătate din studenții români au recunoscut că au plagiat cu bună știință.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.