O echipă din liga a patra germană a vândut 30.000 de bilete pentru un meci care se va juca peste o lună

Partida din liga a patra germană dintre Alemannia Aachen și Rot-Weiss Essen, un derby al regiunii Westfalia, se va disputa cu casa închisă, în februarie.

Nimic surprinzător până aici, fotbalul german fiind urmărit intens, indiferent de nivelul la care se practică, însă partida dintre Alemannia și Rot-Weiss se va disputa abia peste o lună, iar toate cele 30.000 de bilete puse la vânzare s-au epuizat.

Alemannia Aachen și Rot-Weiss Essen împart, de foarte mulți ani, o aprigă rivalitate. Ambele sunt din Westfalia, însă cele două orașe, despărțite de o oră de mers cu mașina, sunt foarte diferite.

Aachen, cel mai vestic oraș al Germaniei, a fost locul unde se încoronau vechii regi ai germanilor, reședința preferată a lui Carol cel Mare și cu o economie dominată de știință, inginerie și informatică. De cealaltă parte, Essen este un puternic centru industrial. Aici se găsesc cele mai impunătoare uzine ale familiei Krupp, orașul având o tradiție importantă în minerit și siderurgie.

Alemannia și Rot-Weiss și-au trăit erele de glorie în urmă cu o jumătate de secol. Dacă gruparea din Aachen, ai cărei jucători sunt porecliți ”gândacii de Colorado” datorită tricourilor galben-negre pe care le poartă a reușit doar un loc doi în Bundesliga, în 1969. Echipa a avut o prezență meteorică în prima ligă și în urmă cu câțiva ani, însă problemele financiare au împins Alemannia pe derdelușul retrogradărilor succesive.

De cealaltă parte, trupa din Essen, fără performanțe notabile în ultimele decenii, are în palmares un titlu național, obținut în 1955. Un an mai târziu, echipa ”alb-roșie” și-a dotat stadionul cu nocturnă, fiind prima echipă din Germania de Vest care a făcut acest pas.

Cu toate că Rot Weiss n-a mai fost de mulți ani în Bundesliga, pasiunea pentru fotbal e la cote maxime în Essen
Cu toate că Rot Weiss n-a mai fost de mulți ani în Bundesliga, pasiunea pentru fotbal e la cote maxime în Essen

În prezent, cele două mari rivale se bat pentru promovarea în liga a treia. Sunt pe primul loc în Regionalliga Vest, cu câte 38 de puncte, însă doar una dintre ele poate merge la baraj.

Essen a primit 5.000 de bilete la meciul de pe noul stadion Tivoli, care a costat clubul din Aachen 50 de milioane de euro în 2009.

Va fi un nou record de asistență la un duel din liga a patra germană, precedentul număr de referință fiind 24.795 de spectatori, stabilit în 2 septembrie 2012, la derby-ul dintre Lokomotive Leipzig și RasenBallsport Leipzig, tot în Regionalliga Vest.

Biletele la meci au avut prețuri cuprinse între 8 și 30 de euro și s-au vândut luni, în trei ore de activitate acerbă la case, în fața cărora se formaseră cozi uriașe cu multă vreme înainte să se deschidă.

Deși este absurdă, comparația cu asistențele la meciurile din Liga 1, eșalonul de elită al fotbalului românesc, se impune. În sezonul precedent, Astra Giurgiu – câștigătoarea Cupei și Supercupei României – a strâns la toate meciurile jucate pe teren propriu în Liga 1 doar 28.500 de suporteri.

Tot sezonul trecut, Steaua a fost pe primul loc în topul numărului de spectatori, cu o medie de 9.550 de fani în cele 17 partide disputate ”acasă”.