O companie aeriană a început să cântărească pasagerii înainte de îmbarcare

avion boeing
Foto: Konstantin von Wedelstaedt - http://www.airliners.net via Wikimedia Commons

Finnair, compania aeriană a statului finlandez, a început să cântărească pasagerii înainte de îmbarcare. Scopul este de a aduna date pentru a stabili cât de precise sunt estimările care se fac la ora actuală cu privire la greutatea persoanelor aflate la bordul unui avion, relatează „The Independent”.

În această săptămână, pasagerii aflați în aeroportul din Helsinki ce se îmbarcau în zboruri operate de Finnair au fost rugați să se cântărească înainte de a urca la bord.

Compania aeriană încearcă să strângă date pentru a afla dacă estimările folosite în prezent pentru a calcula combustibilul sunt precise și dacă greutatea pasagerilor nu pune în pericol avionul.

Pasagerii nu au fost însă obligați să se cântărească. Procedura este voluntară, iar cei care nu au dorit să fie cântăriți au putut refuza acest lucru.

Până la această dată Finnair a folosit estimările standard de greutate ale Agenției Europene pentru Siguranța Aviatică, potrivit căreia greutatea medie pentru un bărbat este de 88 de kilograme, pentru o femeie de 70 de kilograme, iar pentru un copil de 35 de kilograme. Aceste estimări sunt folosite din anul 2009.

Proiectul Finnair va continua pe tot parcursul anului 2018 pentru a observa felul în care greutatea pasagerilor se modifică în funcție de sezon (de exemplu, pe timp de vara ei renunță la hainele groase). De asemenea, greutatea pasagerilor nu va fi văzută decât de ofițerul care realizează procedura.

Nu este pentru prima dată când o companie aeriană își cântărește pasagerii. În 2015, Uzbekistan Airways a început să îi cântărească pe pasageri pentru „siguranța zborului”. Iar de anul trecut compania Hawaiian Airlines a obținut dreptul de a-i cântări pe pasagerii care zboară de la Honolulu la Samoa (pe o distanță de aproape 4.200 de kilometri) pentru a împărți la check in locurile pasagerilor în funcție de greutatea lor, scopul fiind de a distribui greutatea uniform în avion.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.