O clădire din România este pe lista monumentelor istorice pe cale de dispariție

Cazinoul din Constanța. Foto: Pixabay

Cazinoul din Constanța a fost inclus pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa în 2018, potrivit unei organizații europene care dorește salvarea clădirilor emblematice de pe Bătrânul Continent.

Europa Nostra este o federație pan-europeană care dorește să apere moștenirea culturală. Președintele organizației, tenorul Placido Domingo, a tras un semnal de alarmă, precizând că șapte ”comori rare” sunt în pericol să fie pierdute.

Europa Nostra dorește să stimuleze acțiunea de salvare a acestor monumente, iar în trecut a contribuit la reabilitarea unor clădiri, de care se vor bucura și generațiile care urmează.

Cazinoul din Constanța, clădire-simbol a orașului de la Marea Neagră, a fost inaugurat în 1910 și se află pe faleza localității. Cazinoul, construit în stilul Art Nouveau, a mai fost restaurat în 1985, însă de atunci starea sa a decăzut enorm, fiind abandonat la începutul anilor 2000.

”Rămâne părăsit până în ziua de astăzi din cauza inabilității autorităților de a găsi fonduri și de a lansa o operațiune de restaurare. Principalul pericol la care este expusă clădirea este reprezentat de măcinarea și ruginirea elementelor metalice de structură. Ferestrele au fost sparte, iar acoperișul, cel mai probabil, se va prăbuși”, se menționează pe site-ul dedicat celor 7 monumente europene aflate în pericol.

Experţi de prestigiu mondial vor realiza un plan de reabilitare pentru clădirea Cazinoului din Constanța, acesta urmând să aibă un rol consultativ pentru autorităţile responsabile de starea edificiului.

Pe lista monumentelor istorice aflate în pericol în Europa mai sunt și Bisericile post-bizantine din Voskopoja şi Vithkuqi din Albania; Centrul istoric al Vienei, Austria; monumentul Buzludzha din Bulgaria; Mănăstirile David Gareji din Georgia; Orfelinatul Prinkipo Greek din Insula Prinţului, Turcia, și fabrica de gheaţă din Grimsby, Marea Britanie.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.