O clădire din România e inclusă în topul celor „șapte teatre care-ți taie respirația”

teatrul național iași
Foto: Captură YouTube The world through my eyes

Jurnaliștii BBC de la secțiunea de cultură și-au invitat cititorii să nominalizeze care sunt cele mai frumoase teatre din lume.

Potrivit BBC, alături de alte șase teatre, precum Bristol Hippodrome din Bristol (Marea Britanie), Olimpico din Vicenza (Italia), Palais Gariner din Paris (Franța), War Memorial Opera House din San Francisco (SUA) sau Teatro La Fenice din Veneția (Italia), a fost nominalizat și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Potrivit BBC, clădirea a fost propusă de un utilizator român, Bogdan Bucătaru.

Teatrul Național, inclus în topul – „Seven theatres that take your breath away”, realizat pe baza popularității printre cititorii BBC, este cea mai vechi lăcaș de profil din România și este înscris pe lista monumentelor istorice.

Clădirea a fost proiectată în 1894 de arhitecții vienezi Fellner și Helmer, care au mai realizat construcții asemănătoare în Viena, Praga sau Zurich. A fost inaugurat în 1896, împreună cu uzina electrică a acestuia, care a marcat și începutul iluminatului electric în Capitala Moldovei.

Teatrul Național adăposește adevărate monumente de artă. Potrivit Știrile TVR, Cortina a fost pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli. Aceasta prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române.

De asemenea, Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii, iar Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo. Candelabrul din cristal de Veneția are 109 becuri.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG televizoare. Cele mai atractive oferte de zilele acestea
Reduceri eMAG la electrocasnice mari. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Muncește și călătorește. Locuri de muncă pe vase de croazieră
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Marea Britanie, Olanda. Salarii de peste 3.000 de euro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.