O cincime din populația unei țări vrea să meargă la Cupa Mondială din Rusia

Isladezii visează la mari surprize la Cupa Mondială din Rusia. Foto: Federația Islandeză de Fotbal / Twitter
Isladezii visează la mari surprize la Cupa Mondială din Rusia. Foto: Federația Islandeză de Fotbal / Twitter

Peste 66.000 de islandezi, o cincime din populația țării, au cerut bilete la meciurile de la Cupa Mondială 2018, competiția de elită a fotbalului internațional.

După rezultatele extraordinare de la Euro 2016, când au ajuns până în sferturile de finală, trimițând acasă Anglia, islandezii așteaptă cu nerăbdare prima participare la Cupa Mondială.

Echipa antrenată de Heimir Hallgrimsson reprezintă cea mai mică națiune calificată la Cupa Mondială din Rusia. Nordicii au câștigat o grupă de calificare dificilă, din care mai făceau parte Croația, Ucraina, Turcia, Finlanda și Kosovo.

Islanda are o populație de doar 330.000 de locuitori, însă în Rusia vor ajunge zeci de mii de suporteri. La Cupa Mondială 2018, Islanda va avea trei adversari de seamă în Grupa D: Argentina, Nigeria și Croația.

”Este un interes grozav pentru biletele la Cupa Mondială în Islanda. Suntem mândri că vom participa la turneu, dar și că suntem cea mai puțin populată țară care va juca la Cupa Mondială”, a spus ambasadorul islandez în Rusia, Berglind Asgeirsdottir.

Islandezii vor debuta la Cupa Mondială în 16 iunie, la Moscova, cu Argentina. În 22 iunie, la Volgograd, nordicii întâlnesc Nigeria, iar patru zile mai târziu vor juca, în ultimul meci al Grupei D, la Rostov pe Don, cu Croația.

Progresul înregistrat de islandezi în fotbal este remarcabil, mai ales că formația din insula vulcanică din nordul Oceanului Atlantic era mereu printre codașele grupelor de calificare la turneele finale.

În preliminariile Cupei Mondiale din 2010 (Africa de Sud), de exemplu, nordicii au câștigat un singur meci, la fel cum s-a întâmplat și în grupa de calificare la Euro 2012 (Polonia și Ucraina).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.