O boală gravă amenință culturile de grâu din Europa

FOTO: Clare Black/Flickr
FOTO: Clare Black/Flickr

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU le-a transmis autorităților din Europa și Africa de Nord să fie vigilenți cu privire la posibilele focare de rugină neagră a grâului, care s-ar putea transforma în epidemii.

Anul trecut, sute de hectare de grâu au fost afectate în Sicilia și a fost declarat cel mai grav atac de acest fel care a lovit Europa în peste 50 de ani, potrivit cercetătorilor.

O analiză a „Centrului internațional pentru ameliorarea porumbului și grâului”, cu ajutorul specialiștilor de la Universitatea daneză Aarhus, publicată în revista Nature, arată că boala a fost provocată de o tulpină nouă de rugină neagră a grâului. Contaminarea cu această ciupercă poate distruge întreaga recoltă în câteva săptămâni dacă nu se tratează.

Sporii de rugină care afectează grâul sunt împrăștiați de vânt, iar anul acesta ar putea ajunge în țări precum Grecia, Albania, Libia sau Tunisia, mai avertizează cercetătorii.

Potrivit cercetătorilor, stropirea timpurie cu fungicide este foarte importantă pentru limitarea focarelor.

„Este mai important ca niciodată ca specialiștii din instituțiile internaționale și țările producătoare de grâu să colaboreze pentru a opri aceste boli. Trebuie să fim prompți și meticuloși în modul în care abordăm această problemă”, a transmis expertul ONU Fazil Dusunceli, printr-un comunicat.

Peste un miliard de oameni din țările în curs de dezvoltare se bazează pe grâu ca sursă de hrană și venit.

FOTO: Clare Black/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.