O ambulanță privată a transportat un pacient cu ușile deschise

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Un bărbat din Piatra Neamț a filmat o ambulanță privată care transporta cu ușile din spate deschise un pacient întins pe targă.

Ceilalți șoferi din trafic îl claxonează pe șoferul ambulanței și încearcă să-i atragă atenția că are ușile deschise.

Însă acesta nu are nicio reacție și își continuă drumul cu sistemele de avertizare sonore și luminoase activate.

Potrivit jurnaliștilor de la TVMNeamț.ro, imaginile au fost filmate pe traseul Piața Centrală – Brădet – Strada Ozanei.

La începutul acestei luni, la Piața Obor din Capitală, a murit un bărbat de 61 de ani, de insuficiență cardio-respiratorie acută, iar rudele au acuzat echipajul de pe ambulanță că nu a acordat corect primul ajutor. Polițiștii și procurorii bucureșteni au început o anchetă și au descoperit că serviciul privat de ambulanță care a acționat nu avea autorizație și nu a făcut nicio manevră de resuscitare.

Martorii vorbesc despre faptul că bărbatul ar fi murit cu zile, pentru că personalul medical nu ar fi ştiut cum să-l ajute. Un martor a început să filmeze când bărbatul era prăbuşit la pământ. Asistenta i-a luat tensiunea bărbatului deşi acesta nu prezenta semne vitale. Abia după aceea a trecut la masajul cardiac, care a fost însă greşit aplicat şi a durat doar 11 secunde. Colegul asistentei a preluat manevrele de resuscitare.

Acesta a început să preseze toracele, însă nu a păstrat nici ritmul şi nici intensitatea necesare. De la minutul 2 şi 13 secunde, aşa-zisul echipaj de prim ajutor renunţa să mai facă ceva şi aşteaptă echipajul SMURD. Ulterior, la locul incidentului a ajuns şi SMURD-ul, care a făcut prima defibrilare, cu un defibrilator semi-automat, apoi al doilea echipaj SMURD, cu medic, a continuat defibrilarea.

„După cum se poate vedea din imagini, la locul solicitării era deja un echipaj de ambulantă care purta un echipament similar Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. În realitate, echipajul care a aplicat incorect procedurile de resuscitare este de la o firmă privată din judeţul Ilfov ce asigură servicii private de ambulanţă – denumită AmbuHelp, de altfel denumirea serviciului fiind inscripţionat pe echipamentele de intervenţie ale echipajului.

Din informaţiile pe care le deţinem la acest moment, aceştia asigurau, pe bază de contract, asistenţă medicală de urgenţă în acea zonă, amenajată de tip târg comercial. Această firmă privată a făcut obiectul unui control din partea inspectorilor DSU în data de 2 octombrie 2017, când s-a constatat că serviciul privat de ambulanţă funcţiona fără autorizaţie.

Firma a fost amendată cu 15.000 de lei şi DSP Ilfov a fost notificat despre această situaţie, DSU solicitând, totodată, şi sistarea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Tot în aceste imagini, se poate vedea şi momentul sosirii echipajului de prim ajutor SMURD şi faptul că primele manevre efectuate imediat au fost aplicarea electroşocurile, compresii toracice, continuu, şi ventilarea pacientului, acestea fiind continuate şi la sosirea echipajului de terapie intensivă.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat şi va face verificări în legătură cu toate aspectele ce ţin de modul în care s-a desfăşurat intervenţia la acest caz”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.