O afacere frumoasă în România, cu bani strânși în Belgia. ”20 de ani o să aducă numai profit”

Un veterinar din Cluj a lucrat câțiva ani în Belgia pentru a strânge banii necesari deschiderii unei afaceri agricole în țara sa. Acum, are 1,5 hectare de lavandă și își face de unul singur produsele pe care le scoate la vânzare.

Originar din Ocna Mureș, Nicolae Schiau a mers la facultate în Cluj, în anul 2000. A urmat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din capitala Ardealului și a decis să se stabilească la Cluj.

La un moment dat, a luat decizia să plece la muncă în străinătate. A început ca lucrător într-o tipografie din Belgia, apoi, în aceeași țară, ca veterinar.

„Am intrat într-o farmacie acolo (n.r. – în Belgia) şi am văzut miere de lavandă. Nu ştiam că există aşa ceva“, mărturiseşte el, pentru adevarul.ro. Asta i-a atras atenţia şi a început să caute informaţii despre lavandă, a descoperit ce proprietăţi are, cum se poate cultiva. Iar după o vreme, a realizat că ar putea fi o idee ce s-ar putea materializa într-o afacere de succes.

După cinci ani petrecuți în Belgia, s-a întors în România decis să se apuce de agricultură. Și cum avea teren din belșug în satul bunicilor, Bichiș (în apropiere de orașul mureșean Luduș), a cumpărat butași și i-a plantat.

10.000 de euro au costat doar cei 25.000 de butași cumpărați de la un fermier clujean. A investit și într-un mic tractor și în mașini de săpat și recoltat, astfel încât Nicolae Schiau estimează investiția inițială undeva la 20.000 de euro.

De pe 1,5 hectare de lavandă, agricultorul a obținut circa două tone de flori în 2017. Le-a folosit pentru a obține 17 litri de ulei de lavandă. A avut o recoltă și în toamnă, mai slabă, dar excelentă pentru săculeții de lavandă pe care îi face singur. De altfel, Nicolae Schiau produce de unul singur toate produsele comercializate, de la cosmetice la acești săculeți.

Excepția este uleiul, pe care îl produce la distileria persoanei de la care a cumpărat butașii. Nicolae Schiau a contactat mai multe companii din zona Transilvaniei pentru a le vinde uleiul de lavandă, însă aceste firme i-au oferit doar 350 de lei pe litru. O sumă mică pentru fermier, care spune că prețul pe bursă e undeva la 120 de euro (circa 550 lei).

Iată ce produse obține din lavandă Nicolae Schiau:

– ulei de lavandă ambalat în sticluțe;

– apă florală (produs rezultat la obținerea uleiului);

– săculeți parfumați cu flori de lavadă;

– odorizante de mașină;

– sare de baie efervescentă în formă de inimioare și bile colorate;

– o combinație între sarea de Praid, ulei de lavandă și flori de lavandă;

Nicolae Schiau își vinde produsele (marca sa poartă numele Bio Impact) în rețele de magazine și florării din Cluj Napoca și Ocna Mureș, dar recent a deschis o colaborarea și cu o ceainărie din centrul Clujului. Unele comenzi vin și online.

Pe viitor, Nicolae Schiau și-a propus să producă și săpunuri și creme cu lavandă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.