Monica Niculescu a pierdut clar finala de dublu de la Wimbledon

Monica Niculescu poate scrie istorie în finala de dublu de la Wimbledon (Foto: Keith Allison / Flickr)
Monica Niculescu poate scrie istorie în finala de dublu de la Wimbledon (Foto: Keith Allison / Flickr)

Cu toate că au cedat finala fără să câștige niciun game, Monica Niculescu și taiwaneza Chan Hao-ching au reușit o performanță excelentă la Wimbledon.

”Cuplul” româno-taiwanez a cedat cu 0-6, 0-6, duelul cu perechea 100% din Rusia: Ekaterina Makarova / Elena Vesnina, într-un meci disputat seara târziu pe arena centrală de la All England Club. În toată istoria tenisului au mai existat doar alte două finale de Grand Slam încheiate cu acest scor.

Perechea Niculescu-Chan, cap de serie 9 pe iarba londoneză, s-a impus în semifinale în fața duetului format din japoneza Makoto Ninomiya și cehoaica Renata Voracova, după un meci plin de suspans, scor 7-6 (4), 4-6, 9-7.

A fost prima finală jucată împreună de Niculescu și Chan (23 de ani), deși Monica a mai evoluat, în trecut, alături de sora taiwanezei Chan Yung-jan. Taiwaneza mai are în palmares o finală la Wimbledon, la dublu-mixt, pierdută alături de bielorusul Max Mîrnîi, în 2014.

Interesant este că, pentru ambele jucătoare, ultimul act de la Wimbledon a fost cea de-a 23-a finală de dublu din circuitul WTA. Monica a câștigat 8 titluri, în timp ce asiatica a adunat până acum 12 trofee, dar niciuna dintre cele două jucătoare nu are în palmares un titlu de Grand Slam.

Monica Niculescu este din Slatina și are un stil de joc inimitabil din punct de vedere tehnic, bazat pe lovituri tăiate, care pune în dificultate adversarele. Are deja 11 ani în circuitul profesionist, însă prima finală la simplu a jucat-o abia în 2011, în Luxemburg, turneu de final de sezon care i-a rămas la inimă româncei. Olteanca a pierdut două finale acolo, cu Victoria Azarenka și Venus Williams, înainte de a se impune, anul trecut, în fața Petrei Kvitova.

Mai are alte două titluri WTA în palmares, la Florianopolis, în Brazilia, și al Guangzhou, în China, ambele pe ciment. Pe iarbă, cea mai bună performanță a Monicăi o reprezenta finala jucată la Nottingham – turneu de pregătire pentru Wimbledon -, în 2015, când a pierdut în fața croatei Ana Konjuh.

Niculescu, care va coborî pe locul 56 în ierarhia WTA de simplu de săptămâna viitoare, avea șansa să intre în istorie dacă se impunea în finala de sâmbătă. Putea deveni prima jucătoare din România care câștigă titlul de dublu pe iarba de la All England Club.

Virgina Ruzici a disputat și ea o finală, în 1978, alături de Mima Jausovec, din Yugoslavia, însă cele două au pierdut dramatic în fața australiencelor Kerry Melville Ried și Wendy Turnbull, scor 6-4, 8-9 (10-12), 3-6.

Câștigătoarele titlului la Wimbledon 2017 vor împărți un cec de 400.000 de lire sterline, în timp ce finalistele vor pleca spre casă cu 200.000 de lire sterline.