Nou medicament „revoluționar” anti-cancer. Pacient: „Nu a avut niciun impact negativ”

celule canceroase
Foto: skeeze / pixabay.com

Un nou medicament împotriva cancerului a fost descris drept unul potențial „revoluționar”, rezultatele prezentate la Congresul European al Cancerului fiind foarte promițătoare, relatează BBC.

Un studiu realizat pe pacienți care au cancer la cap și la gât a arătat că cei care au luat nivolumab au supraviețuit mai mult decât cei care au fost tratați cu chimioterapie. Într-un alt studiu, medicii au constatat că pacienților care sufereau de cancer de rinichi și care au făcut tratament cu nivolumab și cu un alt medicament li s-au redus tumorile.

Tratamentul cu nivolumab este o imunoterapie, care învață sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. Pacienții care suferă de cancer avansat la cap și la gât au rate de supraviețuire foarte slabe.

Un studiu realizat pe 350 de pacienți, publicat în New England Journal of Medicine, a arătat că 36% dintre cei tratați cu nivolumab erau încă în viață la un an după începerea tratamentului, comparativ cu 17% dintre cei care făcuseră chimioterapie.

De asemenea, pacienții care au făcut imunoterapie au simțit mai puține efecte secundare.

Beneficiile au fost mai mari în special în cazul pacienților ale căror tumori au fost testate pozitiv pentru HPV (virusul Human Papiloma). Acești pacienți au supraviețuit, în medie, 9,1 luni cu nivolumab și 4,4 luni cu chimioterapie.

În mod normal, acești pacienți care au tumori avansate sau rezistente la tratament trăiesc mai puțin de 6 luni.

1 din 10 pacienți s-a vindecat

În ceea ce privește studiul realizat pe cei 94 de pacienți care suferă de cancer la rinichi, un tratament cu nivolumab și ipilimumab a dus la o reducere semnificativă a dimensiunii tumorilor în cazul a 40% dintre pacienți. Mai mult, unul din 10 pacienți s-a vindecat, cancerul dispărând total din organism. În schimb, prin terapia standard, doar 5% dintre pacienți prezintă o reducere a turmorilor.

Nivolumab și ipilimumab funcționează în felul următor: întrerup semnalele chimice pe care celulele canceroase le transmit pentru a convinge sistemul imunitar că sunt celule sănătoase.

Profesorul Kevin Harrington de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului și consultant la Spitalul Royal Marsden din Londra, care a condus studiul pe pacienții ce aveau cancer la cap și la gât, a declarat că nivolumab ar putea fi un tratament „revoluționar”.

„Acest studiu a descoperit că tratamentul poate prelungi viața unor pacienți care nu au altă variantă de tratament, fără să ducă la o scădere a calității vieții”, a spus el.

„Odată ce s-a răspândit, cancerul la cap sau la gât este extrem de dificil de tratat. Așa că este grozav că aceste rezultate arată că acum avem un nou tratament care poate prelungi semnificativ viața”, a completat profesorul.

Pacient: „Nu am avut deloc dureri”

În vârstă de 64 de ani, Peter Waite din Marea Britanie a povestit pentru BBC cum a decurs imunoterapia.

„Mă simt puțin ca un impostor din cauza cancerului în stadiu terminal deoarece nu am avut deloc dureri. În cazul meu, tratamentul nu a avut niciun impact negativ și chiar mă simt puțin jenat de acest lucru”, a spus Waite, care a continuat să lucreze ca tehnician auto în timpul în care primea tratament.

Peter a început să primească tratamentul în cadrul unui studiu clinic în anul 2015, după ce medicii au aflat că are cancer renal. I s-a spus că mai are 3-5 ani de trăit.

În loc să fie tratat cu chimioterapie, Peter a primit timp de 4 luni ambele medicamente și a continuat să meargă la serviciu. Testele au arătat că una dintre tumori s-a micșorat, iar celelalte două nu au mai crescut. În prezent, bărbatul nu mai face tratament și face controale regulate (o dată la 12 luni).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Noi medicamente au ucis cancerul de sân în 11 zile. Unele femei ar putea să nu mai facă chimioterapie

A fost găsit ”punctul slab” al cancerului. Cum va acționa terapia împotriva bolii

https://greatnews.ro/o-noua-terapie-anti-cancer-da-rezultate-fara-precedent-90-dintre-pacienti-s-au-vindecat/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.