Nou imn al României, propus de un academician. Două strofe, dedicate românilor din diaspora


Un academician român propune schimbare imnului actual, „Deșteaptă-te, române”, cu un imn de stat numit „Un suflet de român”.

Propunerea de imn, compusă de academicianul român Adrian Toader Williams, are 12 strofe, iar două dintre ele sunt dedicate diasporei (strofele 7 și 8 de mai jos). Profesorul spune că propunerea sa este mult mai bine ancorată în realitate, în actualitate, și reprezintă mai bine românii decât actualul imn de stat. În plus, „Un suflet de român” poate fi intonat pe notele actualului imn. Astfel, modificarea ar fi una de text, nu de fond muzical.

Iată conținutul imnului propus de Adrian Toader:

Tu mândră Românie
ești viață făr-de moarte,
căci sufletul ți-e taina
înscrisă-n tricolor
de-un neam
cu un brav popor.

Fii mândru tu române
căci patria ți-e mamă!
Slujește-ți moștenirea,
tiranii o-au în seamă
din veacuri, și-n prezent!

Și luptă să se-audă!
A neamului grăire-i
cultura strămoșească,
a dacilor trăire
acum sub tricolor.

Prea sfântă Românie,
Carpați, bogată glie,
păzită ești de Domnul
prin brațe de voinici,
prin inimi de eroi.

Veghează-ți viitorul
și pruncii tăi din leagăn,
că-n mâna ta-i destinul,
Luceafăr făr-de seamăn,
ești spirit triumfător.

Veghează-și viitorul,
vlăstarele-ți sub soare,
si munții libertății
păziți sub tricolor
de-un neam
cu un brav popor!

Ascultă-ți și balada
ce-ai scris-o tu la vatră.
Printre străini te-ai dus,
departe spre apus,
dar dorul? Te-a răpus

Întoarce-te române
la glia ta de-acasă,
la crucea ce te-așteaptă,
înălțată, nu te lasă
să mori printre străini.

E vocea strămoșească
a neamului divin
e scutul să-ocrotească
pe daci sub cer senin,
mai departe de venin.

Iar dacă-n cale-ți pică
obstacolele negre,
române să n-ai frică
pe ele să pășești,
și astfel te izbăvești.

Că nu e piatră-n calea
celui mai brav din sânge,
ci-i puntea trecătoare
spre țara-i care plânge
de oful fiilor.

Tu poartă tricolorul
al patriei cea mamă,
stindardul libertății
străinii să ia seamă,
de-o inimă de român!

Înregistrarea audio a acestei propuneri de imn național, prezentată la începutul acestui text, este interpretată de studenți din anul I ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca. Interpretează Linda Ianchiș (sopran), Raluca Rahela Coancă (alto), Alexandru Duma (tenor), Samuel Pop (bas).

„Imnul național al României este menit să reprezinte marea majoritate a românilor, pe cei care acceptă să fie reprezentanți, pe cei care sunt mândri să sunt români și care sunt devotați cauzei naționale și a viitorului țării în care s-au născut indiferent de etnie sau limbă maternă”, susține autorul versurilor, Adrian Toader.

Cine este Adrian Toader

Adrian Toader-Williams s-a născut la Medgidia, în anul 1956. La vârsta de 16 ani, în 1972, a câştigat medalia de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.

La 23 de ani, în 1978, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea „Paul Goma”. În SUA, s-a stabilit în California, unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College şi a obţinut o diplomă în ştiinţe generale.

După dobândirea cetăţeniei americane, în 1982, şi-a schimbat numele în Adrian Williams, dar foloseşte numele Adrian Toader-Williams în scrierile ştiinţifice, potrivit mediafax.ro.

În 1998 s-a reîntors în România, s-a stabilit la Cluj-Napoca şi şi-a luat două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, şi în Managementul calităţii alimentelor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

În 2012 şi-a luat doctoratul în zootehnie la USAMV Cluj-Napoca, cu o teză despre productivitatea melcilor sub aspect bioeconomic. Din 2010 este cercetător independent, abordând o tematică vastă, de la socio-economie, la ecologie, agricultură, bioeconomie şi ecoeconomie.

În anul 2010, a fost invitat la o conferinţă internaţională la Moscova, pentru a vorbi în plen despre problemele ecologice şi criza mondială, conferinţă organizată de Universitatea de Stat pentru Ştiinţe Umanitare „M. A. Sholokhow”, sub egida Academiei Internaţionale de Ştiinţe, unde a susţinut o lucrare cu titlul „Mintea umană ca cel mai puternic agregat poluant”.

În urma acestei prezentări, în acelaşi an, a fost propus şi primit prin vot unanim ca membru activ al Secţiei Ruse a Academiei Internaţionale de Ştiinţe şi a primit titlul de academician.

Academia Internaţională de Ştiinţe a fost înfiinţată în anul 1982, având sediul central la Munchen, Germania. Instituţia are circa 1.000 de membri – oameni de ştiinţă şi cercetători, printre care 58 de laureaţi ai Premiului Nobel.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Orașul din România care trece la iluminat public pe baza energiei solare
Fotografie din România, într-o selecție National Geographic a celor mai frumoase imagini
eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.