Noile radare care dau frisoane vitezomanilor. Scanează mașinile în detaliu

De la începutul lunii aprilie, pe șoselele din Ungaria au fost activate 365 de radare performante, cu laser, „Szupertraffipax”. Acestora li se adaugă alte 160 de radare de ultimă generație, „Traffipax”.

După doar o lună, purtătorul de cuvânt al Poliției din Ungaria a anunțat și un prim bilanț: 28.999 de amenzi pentru depăşire de viteză, 116 pentru lipsa centurii de siguranţă, 68 pentru staţionare neregulamentară pe autostrăzi, 27 pentru nerespectarea indicatoarelor rutiere.

Cu toate acestea, polițiștii unguri spun că scopul acestor radare nu este să ajute la aplicarea mai multor amenzi, ci ca traficul pe șosele să fie mai sigur.

Pe lângă viteză, noile radare sunt capabile să citească numerele de înmatriculare, să identifice datele mașinii și ale șoferului și să observe dacă nu se poartă centura de siguranță. De asemenea, radarele pot aprecia dacă s-au făcut depășiri interzise și alte încălcărie ale regulilor de circulație, potrivit origo.hu. Sistemul informatic poate identifica imediat și dacă verificarea tehnică periodică este expirată.

Întregul sistem a costat aproape 46,5 milioane de euro și a fost finanțat prin bani europeni. Potrivit origo.hu, deocamdată, amenzile vor fi aplicate doar mașinilor înmatriculate în Ungaria, iar cei din alte țări vor fi sancționați doar dacă sunt opriți de echipaje de Poliție pe teritoriul statutului maghiar.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.