Poveștile copiilor din Ferentari. „V-aţi întrebat vreodată cum e viaţa în cartierele mărginașe?”

noii povestitori copii ferentari
Foto: Asociația "Cu alte cuvinte"

Asociația „Cu alte cuvinte” a lansat astăzi, 21 martie, o campanie de strângere de fonduri pentru prima ediție a proiectului de literatură pentru copii „The New Storytellers” („Noii Povestitori”).

„Noii Povestitori” promovează o literatură a diversității, concentrându-se asupra reprezentării romilor în literatura pentru copii din România.

“Le avem alături pe scriitoarea Adina Popescu și ilustratoarea Irina Dobrescu care vor realiza o serie de ateliere de storytelling cu un grup de copii romi din Ferentari și se vor inspira din poveștile lor pentru a crea o carte ilustrată”, anunță asociația.

În total, scriitoarea Adina Popescu și ilustratoarea Irina Dobrescu vor realiza 12 ateliere de narațiune cu un grup de copii romi din Ferentari cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Folosind poveștile lor personale ca sursă de inspirație și documentare, Adina și Irina vor crea o carte de ficțiune ilustrată.

Campania de strângere de fonduri pentru această primă ediție a proiectului de literatură pentru copii este organizată pe platforma Indiegogo.

„V-aţi întrebat vreodată cum e viaţa copiilor romi din cartierele mărginașe ale Bucureştiului? Ei se pregătesc să își spună poveştile – voi sunteţi gata să-i ascultaţi? Noii Povestitori este un proiect destinat scriitorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă”, se arată pe site-ul proiectului.

noii povestitori copii ferentari
Foto: Asociația „Cu alte cuvinte”

Adina și Irina vor folosi poveștile colectate prin ateliere pentru a scrie o carte în care realitatea se va împleti cu fantasticul. Ele se vor inspira și din bogata tradiție a poveștilor rome.

„Povestitorii noștri locuiesc în Ferentari, un cartier bucureştean care găzduieşte una dintre cele mai dezavantajate comunităţi ale oraşului şi unde un număr semnificativ de adolescenţi romi sunt expuşi excluderii, discriminării şi, uneori, abuzurilor. Cu toate acestea, deşi existenţa lor cotidiană este îngreunată de inegalităţi şi de nesiguranţa zilei de mâine, atunci când se întâlnesc sunt deschiși, cu poftă de joacă şi de cunoaştere”, se precizează pe thenewstorytellers.org.

noii povestitori copii ferentari
Foto: Asociația „Cu alte cuvinte”

Atelierele au un dublu obiectiv: pe de o parte, vor servi drept sursă de inspirație și documentare, iar pe de altă parte vor dezvolta creativitatea și abilitățile de povestitor ale copiilor. Participanții vor crea povești prin jocuri creative, desen, scurte înregistrări video și scris.

Cartea de ficțiune ilustrată va fi publicată de către Editura Arthur, iar 500 de exemplare vor fi donate către școli și ONG-uri locale.

noii povestitori copii ferentari
Foto: Asociația „Cu alte cuvinte”