Noi reguli pentru părinții români plecați în străinătate. Ce amenzi riscă

Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate vor fi verificați periodic de autorități, informează avocatnet.ro.

Reprezentanții Serviciului public de asistență socială (SPAS) vor face verificări periodice la domiciliul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern. Pentru a se aplica, noile reguli mai trebuie să apară în Monitorul Oficial.

Aceștia vor controla atât performanțele școlare și sănătatea copiilor, cât și anturajul acestora. Dacă se vor constata probleme, autoritățile vor cere ajutor de la medicul de familie, de la învățător (sau de la diriginte) sau de la un psiholog.

Reprezentanții SPAS vor face vizite la domiciliul copiilor care au ambii părinți plecați și la cei cu părintele unic susținător plecat. Aceștia vor verifica dacă părinții aflați în străinătate au desemnat în instanță o rudă care să se ocupe de întreținerea copilului și dacă aceasta îndeplinește condițiile necesare impuse de lege.

De asemenea, autoritățile vor face vizite la domiciliul copiilor care au un singur părinte plecat și la copiii care revin în țară după cel puțin 12 luni petrecute peste granițe, mai notează avocatnet.ro.

Proiectul mai prevede că persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil cu părinte/părinți plecați la muncă în străinătate are obligația de a pune la dispoziția serviciului public de asistență socială toate informațiile pe care le deține cu privire la adresa la care pot fi contactați părinții în străinătate și de a face dovada că menține legătura cu aceștia.

În urma efectuării unei vizite, reprezentanții SPAS vor întocmi un raport referitor la evoluția copiilor și a felului în care aceștia sunt îngrijiți. Documentul va include informații despre performanțele școlare, starea fizică a copilului și prietenii acestuia.

Amenzi pentru cei care nu desemnează persoane care să aibă grijă de copii

În funcție de rezultatele raportului, autoritățile vor putea să ia anumite măsuri, după cum urmează:

* dacă randamentul școlar este în scădere, reprezentantul SPAS va informa în scris învățătorul/dirigintele copilului, care va fi obligat să ceară sprijinul consilierului școlar;

* dacă există suspiciuni de afectare a stării emoționale a copilului, reprezentantul SPAS va cere sprijinul unui psiholog pentru includerea într-un program de consiliere psihologică;

* dacă după trei luni de la înscriere situația școlară și integrarea copilului în mediul școlar nu se îmbunătățesc, învățătorul/dirigintele va fi obligat să solicite sprijinul consilierilor școlari ai centrului județean/al municipiului București de resurse și asistență educațională;

* dacă se constată degradarea sănătații copilului, reprezentantul SPAS va contacta medicul de familie și va solicita sprijinul acestuia pentru verificări medicale;

* dacă se constată afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infracțional, se va cere sprijinul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului și se va informa școala la care acesta este înscris.

Părinții care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii acasă trebuie să notifice autoritățile cu cel puțin 40 de zile înainte de a păraăi țara, potrivit reglementărilor actuale ale Legii nr. 272/2004.

Prin notificare trebuie desemnată, în mod obligatoriu, o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului atât timp cât părinții sunt plecați, iar aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă cel puțin 18 ani și să poată să asigure condițiile necesare pentru creșterea și îngrijirea unui copil, mai notează sursa citată.

Cei care nu notifică autoritățile și nu desemnează o persoană care să aibă grijă de copil în lipsa lor riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
reduceri emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai bune oferte la laptopuri cu preț mediu de la eMAG
Reduceri eMAG la televizoare. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Marea Britanie, Olanda. Salarii de peste 3.000 de euro
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută personal pentru îngrijirea bătrânilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.