Noi medicamente pe lista de compensate și gratuite. Ce bolnavi vor beneficia de ele

Guvernul a adăugat 9 molecule pe listele medicamentelor compensate sau gratuite, de care pot beneficia bolnavii asigurați.

Dintre cele nouă medicamente, cinci sunt pentru pacienții care suferă de SIDA/ HIV, iar iar celelalte sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului și bolilor cardiovasculare.

”Această măsură are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni la care nu există metode de tratament satisfăcătoare”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Noile medicamente vor fi disponibile în regim de compensare de 100% din prețul de referință. Mai mult, potrivit Executivului, de aceste medicamente beneficiază bolnavii cu proceduri intervenționale percutane, numai după implantarea unei proteze endovasculare (stent), bolnavii care se află în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli transmisibile – Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA, bolnavii cu psoriazis cronic sever (plăci), bolnavii cu mielom multiplu, dar și pentru tratatamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, înscriși în programul național.

Guvernul estimează că, în anul 2017, decontarea acestor medicamente se va încadra în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Situația unor bolnavi din România este teribilă. Românii care suferă de imunodeficiență primară, pentru care tratamentele sunt vitale, au rămas fără medicamente. Companiile care le aduceau în țara noastră s-au retras din cauza prețului prea mic.

Există cazuri în care bolnavii își împrumută jumătăți de doze de la unul la altul, doar pentru a supraviețui, anunță Știrile PROTV.

În România sunt sute de bolnavi care au nevoie de imunoglobuline, un tratament obţinut din plasmă umană, dar produs în cantităţi limitate. Mai mult, și bolnavii de cancer au probleme cu procurarea medicamentelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.