Statul dă iarăși bani pentru Catedrala Mântuirii. Ce sumă a înghițit până acum uriașa construcție

Csursa schita proiect final: sector5.ro

Consiliul Local al Sectorului 1 din București a votat în ședință alocarea de noi sume de bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Sprijinul financiar acordat de primărie Patriarhiei Române are ca scop „finanțarea unor lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului”. Suma alocată este de 10 milioane de lei, adică 2,16 milioane de euro.

Deși inițial Patriarhia Română anunțase că noua catedrală va fi construită exclusiv din banii Bisericii Ortodoxe Române, cu ajutorul unor credite făcute la bănci, liderii BOR au renunțat ulterior la această promisiune și au acceptat toți banii pe care autoritățile statului s-au grăbit să le ofere bisericii.

Primăria Sector 1 din București nu este singura instituție a statului care a oferit bani publici pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Numai anul acesta Primăria Muncipiului București a acordat 3 milioane de lei pentru catedrală, ultima sumă fiind alocată chiar luna trecută, în octombrie. Pentru a da acești bani bisericii, Primăria condusă de Gabriela Firea a trebuit să taie bani de la alte investiții, inclusiv de la proiecte de infrastructură precum „Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai”, „Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai Şoseaua Pantelimon” sau „Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti – Piteşti”.

Potrivit mediafax.ro, și în 2016 autoritățile locale au fost darnice cu Biserica Ortodoxă Română. Astfel, anul trecut Consiliul General al Municipiului București a oferit 3,7 milioane de euro pentru noul lăcaș de cult.

Până la ora actuală, construcția Catedralei Mântuirii Neamului a „înghițit” zeci de milioane de euro, cea mai mare parte din acești bani venind de la stat. Atât primăriile, cât și Guvernul, au acordat bani pentru ridicarea ei.

Calculele realizate de jurnaliștii de la Vice arată că, per total, statul a finanțat construcția Catedralei cu peste 206 milioane de lei, adică 44,5 milioane de euro.

Potrivit BOR, Catedrala Mântuirii Neamului are nevoie, în total, de 80 de milioane de euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.