Noaptea Muzeelor 2015, ocazie de protest. Care sunt nemulțumirile muzeografilor

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a anunțat că în acest an, cu ocazia Nopţii Muzeelor, se alătură Reţelei Naţionale a Muzeelor din România pentru a protesta faţă de sărăcirea patrimoniului muzeal naţional din cauza restituirilor de bunuri culturale şi clădiri care au adăpostit muzee.

Potrivit unui comunicat de presă, demersul celor de la Muzeul de Artă își propune să contribuie la “accelerarea găsirii unor soluţii legislative echilibrate care să oprească acest fenomen”.

De asemenea, sub deviza “ ‘Priveşte arta! Arta te priveşte!’ ”, MNAR propune publicului, pe lângă vizita în Galeria Naţională și în expozițiile temporare deschise în nocturnă, un periplu mai puţin obişnuit într-o Galerie de (ne)uitat. Aceasta va cuprinde ramele și soclurile câtorva dintre lucrările ce nu mai fac parte din patrimoniul muzeal în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”.

Iată programul câtorva dintre muzeele și expozițiile bucureștene și cum pot fi ele vizitate în acest week-end.

Programul de sâmbătă:

11.00 – 19.00:  vor putea fi vizitate cu tarif normal Muzeul K.H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady.

În intervalul orar 11.00 – 19.00 sunt închise galeriile permanente, expoziţiile temporare de la sediul  MNAR şi Muzeul Colecţiilor de Artă.

19.0 – 04.00: vor putea fi vizitate în regim de gratuitate la sediul central
Galeria Naţională, Galeria de ne(uitat) – parterul Galeriei Naţionale,în avanpremieră, expoziția eveniment Constantin Popovici şi seducţia modernităţii (parterul Galeriei Naţionale).

Expoziţia Constantin Popovici şi seducţia modernităţii realizată de Cabinetul de Desene şi Gravuri al MNAR este dedicată sculptorului Constantin Popovici, creatorul monumentului Electricităţii – Prometeu de la barajul Vidraru şi al monumentului dedicat poetului George Bacovia de la Bacău.

Expoziţia prezintă publicului aproximativ 100 de lucrări. Dintre acestea, 81 au fost concepute pentru o expoziţie care ar fi trebuit să aibă loc la Paris Art Center în anul 1988 și au fost donate de doamna Augustina Popovici, soţia artistului, în anul 2014. Lor li se adaugă alte lucrări din colecția doamnei Popovici, precum și sculpturi donate anterior.

La Muzeul Colecţiilor de Artă se va putea vizita expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă.

Organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă și a Argo Art Consulting, expoziţia cuprinde o selecţie de 65 de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă.

Unul dintre cei mai mari iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă   tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

În intervalul orar 19.00 – 04.00 sunt închise Galeria de Artă Europeană, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady şi expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.