Nicolae Robu către jurnaliști: „Paraziți sociali, eu sunt cel mai tare organism de presă”

nicolae robu timișoara presă
Foto: Facebook

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, se află într-un adevărat conflict cu presa locală, după ce i-a numit pe unii jurnaliști „paraziți sociali”, oameni cu „mintea tulbure” care se „prostituează” și trăiesc din „taxă de protecție”. Mai mult, Nicolae Robu i-a invitat să plece dintr-o conferință de presă care era transmisă și pe Facebook, spunând că el e „cel mai tare organism de presă” din Timișoara deoarece are 35.000 de urmăritori pe rețeaua de socializare.

Inițial, pe 2 martie, Nicolae Robu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care se plângea de „greaua moștenire” primită de la fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, care l-ar împiedica să deszăpezească eficient străzile orașului.

În acest context, el a vorbit și de ceea ce a numit „presa mizerabilă”, fără să dea însă nume de jurnaliști și de publicații: „Eu trebuie să respect legea înainte de orice, chiar știind că îmi voi atrage înjurături la figurat și chiar la propriu, total pe nedrept! Și nu mă refer la cele de la presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziți sociali ce trăiesc din taxă de protecție și taxă de asmuțire! Această presă nepresă nu merită luată în seamă și știu că lumea nu dă doi bani pe ea. Din fericire, există și presă adevărată și implicit jurnaliști care se respectă pe ei și-și respectă și profesia, cum o respect și eu!”.

Conflictul dintre jurnaliști și primarul Nicolae Robu a continuat în timpul conferinței de presă săptămânale a PNL Timiș, organizată tot vineri, 2 martie.

„Tot felul de… nu sunt jurnaliști… că eu știu ce fac. Ei trăiesc din acea taxă de protecție sau asmuțire pe la terase. Acolo stau, pe la terase, și sunt cu mintea tulbure de ce consumă din susținerea celor pentru care reprezintă tonomat. Asta sunt, tonomat”, a tunat Nicolae Robu în timpul conferinței de presă, care era transmisă și live pe Facebook.

„Cine sunt?”, l-a întrebat o jurnalistă din sală.

„Se regăsește fiecare în cele spuse de mine”, a răspuns primarul.

Nicolae Robu a mai spus apoi că el este „cam singurul din țară” care își permite să spună lucrurilor pe nume, deoarecele el nu are „timorări” în fața nimănui.

„Dumneavoastră vi se pare normal să jigniți jurnaliștii la fiecare conferință de presă și să-i faceți asistați social, paraziți”, a mai întrebat jurnalista, spunându-i că pe ei nu i-a angajat nimeni pe pile în instituții publice.

„E mult mai grav de atât, există tot felul de forme de prostituție în lumea de astăzi, nu numai prostituția pe centuri”, a replicat Nicolae Robu.

„Dar de ce nu dați numele celor care se prostituează?”, a fost întrebat din nou, însă edilul nu a răspuns.

Nicolae Robu: „Numai mizerii scrieți, că probabil atâta pricepeți”

Disputa a reizbucnit în momentul în care jurnaliștii prezenți în sală l-au încolțit pe Nicolae Robu cu întrebări incomode privind problemele la alimentarea cu gaz și căldură a timișorenilor, probleme apărute din cauza lipsei de fonduri a primăriei, care are dificultăți în a plăti furnizorul de gaz.

„De ce mințiți timișorenii? Nu e prima oară când eu vă prind cu minciuna”, i-a spus aceeași ziaristă lui Nicolae Robu, care s-a enervat foarte tare și a replicat: „Auziți, aici nu-i bâlci. Nu vreți să fiți civilizați, vă poftesc afară. Cu mine nu vă mai jucați, să fie foarte limpede. V-am tolerat suficient de mult obrăznicia și tot ce-ați făcut. Cu tot felul de personaje nu îmi mai pierd vremea. Altă întrebare…altă întrebare dacă aveți, că e consacrată formula”.

Ulterior, când ziarista a vrut să îi pună o întrebare legată de construirea unui nou stadion la Timișoara, primarul a replicat: „Nu se poate, că tocmai prezint ceva. Și ne urmăresc foarte mulți oameni care trebuie să înțeleagă. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe să nu poată urmări cei care sunt în fața calculatoarelor. Domnișoară, vă convine, stați aici, nu vă convine, la revedere, orașul are foarte multe puncte de atracție. Și-așa, numai mizerii scrieți, că probabil atâta pricepeți, altfel nu știu cum să-mi explic. Într-o vreme scriați în acord cu realitățile. Dar probabil că s-a schimbat ceva în privința celor cu fisă de pe undeva la vreun tonomat, nu la dvs, la vreun tonomat în oraș”.

Nicolae Robu: „Sunt cel mai tare organism de presă din Timișoara”

Jurnalista a ieșit din sală, moment în care primarul Nicolae Robu a simțit nevoia să se laude, spunând: „La revedere. Sunt cel mai tare organism de presă din Timișoara”.

„Dumneavoastră?”, a fost întrebat din sală.

„Pagina mea de Facebook… Așadar, vreți să veniți, fiți aici. Nu vreți să veniți, la revedere. Eu îmi văd de treabă fără nicio problemă. Eu am 35.000 fără niciun cent și audiența pe pagina mea se vede”, a continuat Nicolae Robu.

În acel moment și alți jurnaliști s-au supărat. O ziaristă i-a zis că ar putea să cânte pe pagina de Facebook pentru a fi văzut de timișoreni. Jurnalista a plecat, reproșându-i primarului jignirile aduse ziariștilor.

„Cu țațismul aici s-a terminat”, a zis Nicolae Robu.

„Nu este țațism”, a mai spus jurnalista, adăugând că Robu comunică cu ei „ca pe maidan”.

„Mă bucur că vă retrageți”, a spus Robu în timp ce jurnaliștii plecau.

„Faceți-vă singur televiziune și comunicați ca Dan Diaconescu câte 5 ore în direct”, i s-a replicat.

Angajații unei primării din Argeș au cheltuit o avere pe SMS-uri trimise lui Măruță

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.