NASA vrea să trimită albine robotizate pe planeta Marte

Planeta Marte (mars.nasa.gov)
Planeta Marte (mars.nasa.gov)

Agenția spațială americană susține dezvoltarea unui roi de albine robotizate care va explora în detaliu suprafața planetei Marte.

Ciber-insectele, cunoscute sub numele de Marsbees, vor avea mărimea unui bondar, însă aripi mai mari, care le vor permite să planeze în atmosfera marțiană, care este de aproape 100 de ori mai puțin densă decât cea a Pământului.

Dezvoltate de cercetătorii americani și japonezi, insectele robotizate vor fi dotate cu senzori și dispozitive de comunicare wireless, care le vor permite să scaneze terenul și să caute forme de viață.

De asemenea, roiul de albine ”marțiene” își vor încărca bateriile de la un rover care va fi trimis pe Planeta Roșie.

”Roiul de albine marțiene va ajuta mult misiunea de explorare a planetei Marte”, a spus dr. Chang-kwon Kang de la Universitatea din Alabama.

O echipă de oameni de știință niponi testează micro-roboții zburători, în timp ce americanii analizează și optimizează modelul pentru condițiile de pe Marte.

NASA a decis să finanțeze proiectul cu 125.000 de dolari, iar ajutorul financiar poate crește atunci când proiectul va intra în a doua fază.

”Acest program ne oferă șansa să explorăm idei vizionare care ar putea schimba viitorul misiunilor NASA”, a spus Jim Reuter, unul dintre administratorii Directoratului de Misiuni Tehnologice al NASA.

Printre alte proiecte futuriste susținute de NASA mai sunt și un robot zburător amfibiu și un robot săritor.

Imaginea care va rămâne în istorie. O mașină în spațiu, plecată spre Marte

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.