NASA ne invită să plecăm în vacanță pe alte planete

planete
Comparație a planetei Kepler-10c cu Terra și cu Neptun. Sursa: Aldaron via Wikimedia Commons

Într-o încercare de a aduce știința, astronomia și explorarea spațială mai aproape de oameni, reprezentanții Agenției Spațiale Americane (NASA) au încercat să își imagineze cum ar arăta câteva reclame care, în viitor, i-ar îmbia pe pământeni să își petreacă vacanța într-un loc exotic: nu pe insule tropicale, în junglă sau în deșert, ci chiar pe alte planete.

Până în prezent, oamenii de știință au descoperit peste 1.800 de exoplanete. Acestea sunt planete care nu se află pe orbită în jurul Soarelui. Așadar, ele se află în afara Sistemului nostru Solar, pe orbita unor alte stele sau a unor rămășițe stelare.

„Relaxează-te pe Kepler-16b. Tărâmul celor doi sori. Acolo unde umbra ta are întotdeauna companie”

Precum „Tatooine”, planeta personajului Luke Skywalker din filmul „Războiul stelelor”, Kepler-16b se învârte în jurul a două stele. Deși este desenată în reclamă precum o planetă terestră, este posibil ca ea să fie o gigantă gazoasă precum Saturn, notează NASA. Șansele ca pe această lume neobișnuită să existe viață nu sunt prea mari deoarece planeta are o temperatură similară gheții carbonice (dioxid de carbon în formă solidă), de -78 de grade Celsius. Descoperirea acestei planete a arătat că celebrul apus dublu din film nu este doar o imagine științifico-fantastică.

planete
Sursa: NASA/JPL-Caltech

„Experimentează gravitația unui Super-Pământ”

Cu un volum de două ori mai mare decât cel al Pământului, HD 40307g se află la granița dintre un „Super-Pământ” și un „Mini-Neptun”. Oamenii de știință nu sunt siguri dacă planeta are o suprafață stâncoasă sau una care este îngropată sub straturi groase de gaz și de gheață. Un lucru este sigur însă, mai scriu reprezentanții NASA: având de 8 ori masa Pământului, forța sa gravitațională este mult mai puternică.

nasa-00
Sursa: NASA/JPL-Caltech


„Acolo unde iarba este întotdeauna mai roșie de cealaltă parte a gardului”

Kepler-186f este prima planetă de dimensiuni terestre descoperită în potențiala „zonă locuibilă” din jurul unei alte stele (pe planetele aflate în această zonă ar putea exista apă lichidă la suprafață). Steaua sa este mult mai rece și mai roșie decât Soarele nostru. Dacă ar exista viață vegetală pe o planetă precum Kepler-186f, fotosinteza ar putea fi influențată de fotonii stelei din partea roșie a spectrului vizibil, ceea ce ar duce la o paletă de culori foarte de diferită de verdele plantelor de pe Pământ. Pe Terra, plantele au în mare parte culoarea verde pentru că Soarele emite cea mai mare parte a radiației observabile cu ochiul liber în partea verde a spectrului vizibil. Descoperirea planetei Kepler-186f a fost făcută de Kepler, telescopul NASA conceput pentru a „vâna” planete.

nasa-01
Sursa: NASA/JPL-Caltech

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

samsung

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase drumuri pustii din lume
Cercetătorii dau noi speranțe bolnavilor de cancer de sân
Studiu: Noi metode de a renunța la fumat

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.