NASA: Doi sateliți ai planetelor Saturn și Jupiter ar putea întreține forme de viață extraterestră

Enceladus FOTO: nasa.gov
Enceladus FOTO: nasa.gov

NASA a anunțat joi că Enceladus, un satelit natural al planetei Saturn, și Europa, un satelit al planetei Jupiter, ar putea întreține forme de viață extraterestră.

Agenția spațială americană a spus că Enceladus are aproape toate condițiile necesare vieții terestre. Mai exact, pe acest satelit al planetei Saturn, deși pare pustiu și înghețat, sub crusta de gheață care îl acoperă ar putea exista forme de viață, sunt de părere cercetătorii NASA.

Sonda Cassini, lansată de NASA, a descoperit cu ajutorul unui spectometru de masă prima dovadă despre existența unor reacții chimice care se produc la adâncimi mari sub stratul de gheață de pe Enceladus.

Dacă viaţa este într-adevăr prezentă pe Enceladus, ea ar putea semăna cu anumite organisme unicelulare de pe Terra, denumite extremofile, asemănătoare unor tuburi, care trăiesc în puţurile hidrotermale de pe fundurile oceanelor şi care există pe planeta noastră de mai multe miliarde de ani.

Enceladus, al şaselea satelit ca mărime al planetei Saturn,are un diametru de aproximativ 500 de kilometri şi se află la o distanţă de aproximativ 1,2 miliarde de kilometri faţă de Terra.

În cel de-al doilea studiu, telescopul spaţial Hubble a fotografiat jeturi de apă care erau ejectate în spaţiu din cea mai caldă regiune a lui Europa, un satelit al planetei Jupiter, a cărui crustă de gheaţă acoperă un ocean sărat ce conţine o cantitate de apă de două ori mai mare decât mările de pe Terra.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.