NASA caută o lume nouă: A lansat ”vânătorul” de planete

NASA caută planete care pot susține viața. Foto: Pixabay

Agenția spațială americană a lansat astăzi, de la Cape Canaveral, în Florida, satelitul TESS, care va căuta planete în apropierea sistemului nostru solar și le va studia în detaliu.

”TESS va crește semnificativ numărul de planete studiate”, a spus George Ricker, de la MIT – Massachusetts Institute of Technology -, înainte de lansare.

”Va dubla numărul de planete pe care le-am observat și detectat cu ajutorul telescopului Kepler”, a adăugat acesta. Observatorul spațial Kepler a descoperit 2.650 de exoplanete, aproximativ 70% din totalul lumilor din afara sistemului solar care sunt cunoscute omenirii.

TESS a fost lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9, care s-a întors pe Pământ după ce a trimis satelitul spre orbita Pământului.

Noul satelit al NASA va căuta planete folosind aceeași tehnologie ca predecesorul său, Kepler, cercetând chiar și cele mai mici puncte vizibile pe suprafața stelelor. Acestea sunt făcute, de obicei, de planete care trec prin fața stelelor pe care le înconjoară.

Kepler monitoriza 150.000 de stele simultan, majoritatea dintre ele aflându-se la sute de ani lumină depărtare. Zilele faimosului telescop spațial sunt, însă, numărate, el epuizându-și aproape toate resursele de combustibil.

TESS caută planete locuibile

TESS se va folosi și de o serie de observatoare aflate pe Pământ pentru a stabili care dintre planetele pe care le găsește pot susține viața. Un astfel de partener va fi și Telescopul Spațial James Webb, care va costa aproape 9 miliarde de dolari și va fi lansat în 2020.

James Webb poate afla dacă planetele găsite de TESS au atmosferă. Mai mult, acest telescop poate căuta și semne de viață, au precizat experții NASA.

”TESS este primul pas în misiunea noastră de a găsi planete locuibile”, a spus cercetătorul Stephen Rinehart, care este implicat direct în acest proiect.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.