Muzeul Național al Literaturii Române n-are casă, stă în cutii

FOTO: noapteamuzeelor.ro

Muzeul Național al Literaturii Române București nu mai există din vara acestui an. Există doar în acte, însă nu mai are o „casă”. Clădirea din Bulevardul Dacia a fost retrocedată, iar proprietarul a somat muzeul să-și întrerupă activitatea din 15 iunie 2014.

Colecțiile Muzeului Național al Literaturii Române s-au mutat în Casa Scânteii, simbolul presei comuniste și al cenzurii, al cuvintelor interzise, potrivit Știrile TVR. Cea mai importantă colecție a Muzeului este cea a lui Lucian Blaga, donată de fiica lui Dorli Blaga. Aceasta i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și îl roagă să găsească o soluție pentru un nou sediu al muzeului.

Imediat după ce s-a anunțat închiderea Muzeului din Bulevardul Dacia, au fost mai multe proteste. O parte dintre acestea au fost organizate de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

„Muzeul Literaturii nu este o prioritatea nici pentru Primăria Capitalei, nici pentru Ministerul Culturii, care vorba aceea, luni de zile nu a avut un ministru. Cum se raportează românii la valori”, se întreabă retoric Edmond Niculușcă, președintele ARCEN.

Această problemă ar trebui să fie rezolvată în primul rând de Primăria Generală a Capitalei, cea care are în administrare Muzeul Național al Literaturii Române. Primarul Sorin Oprescu spune că se caută o soluție, însă până acum s-a constat că proprietarii clădirilor care ar fi putut deveni gazde ale Muzeului Național al Literaturii Române cereau chirii foarte mari. Edilul a spus că speră ca la începutul anului viitor să se rezolve această problemă.